Skrekkabinettet

For noen uker siden leste jeg en sak hvor det ble hevdet at fellesdusjer var positivt for unge selvkritiske jenter. Det å se andre jenter nakne skulle liksom virke som en realitycheck. "Se her sånn ser jenter ut, nå kan du føle deg vel med alle skavankene dine på utstilling!" Jeg kunne ikke vært mer uenig. Og man trenger ingen religiøse pekefingre rettet mot seg for å bli frastøtt av tanken på å blottstille alle kompleksene sine for de nakenfrie, trygge og selvsikre jentene man  går på skole med.

Vrææl! Barndomstraumer.

Selv 13 år etter at mine siste tvangsdusjinger i skolen er over blir jeg helt kvalm av å tenke på de grusomme halvtimene hver uke da jeg måtte desperat finne på nye grunner til å slippe å kle av meg foran klassevenninnne mine. Husker med skrekk og gru helt fra 1.klasse i barneskolen at jeg gruet meg til 3. klasse. Da gikk det rykter om at man måtte begynne å dusje etter gymtimen. Det skal sies at jeg hadde ingen skavanker som 7-åring. Men for meg har det å være naken i en stinkende, klam garderobe med små, sprutende, auschwitz-dusjhoder og soppbefengte fliser med 15 andre jenter vært et jævla mareritt siden før jeg visste hva "godt selvbilde" var for noe.

Slik jeg følte meg i fellesdusjen

Men dusje måtte du. De som ikke dusjet var ekle. Og de som ventet til alle de andre var ferdige var rare. De som dusjet med klærne på ble mobbet i hjel. Inn i dusjen måtte du. 10 år gammel og full av avasjon og skrekk turet jeg med nølende krabbeskritt inn i dusjen slik at jentene i klassen bare kunne se ryggen og rumpa mi. Fronten orket jeg ikke tanken på at de skulle se. 15 sekunder spyl og så kaste seg inn i håndkleet som var søkkvått fordi det hang så nærme dusjen at det strengt tatt kunne vris opp innen jeg var ferdig. De andre orket jeg ikke se på engang. Jeg vet ikke hvorfor dette var en så brutal del av skoleuka for min del, jeg var helt lik alle de andre. Bortsett fra at jeg hadde svart hår da. Og at noen hadde fortalt meg at jeg hadde rar kropp.

Etter å ha hatt kronisk mensen i noen måneder på ungdomsskolen begynte gymlæreren å true med fraværsanmerkninger og nedsatt gymkarakter og gud veit ikke hva. Jeg husker jeg måtte tenke meg om et par ganger. Valgets kvaler. Vil jeg ha god karakter eller vil jeg dusje med de andre jentene? Som 14-åring endte jeg selvsagt opp med å skulke gymtimene, glemme gymbagen, gunstig nok "tråkke over" eller "skade meg" på et eller annet vis. Også da selvsagt ha mensen så ofte at jeg ble tribunesliter som tvinnet tyggegummien rundt fingeren før jeg visste ordet av det. Jeg likte faktisk gymtimene. Jeg var slank, sprek, populær og flink til å spille volleyball og basketball. Jeg likte faen meg gym! Men den halvtimen med eyeballing og småskravling i klissnakenheten når dagens økt skulle vaskes vekk synes jeg var så ufordragelig at jeg fikk angst. Kvalmende angst.

Fear

Jeg er med andre ord ingen god potensiell kandidat for en heftig gangbang eller nudiststrender. Masse nakne mennsker sammen er guffent. Det er angstfremkallende og det er helt feil å tvinge folk til å dusje sammen. Nakenhet er for noen det mest naturlige i verden og for andre noe ekstremt privat. Når alt kommer til alt oplevde jeg det nærmest som et konstant, vedvarende overgrep å bli konfrontert gang på gang på gang med hvorfor  jeg var så sær at jeg ikke ville dusje med de andre. Klassevenninnene mine snakket om det til folk og på et eller annet tidspunkt hørte jeg rykter om meg selv om at jeg ikke dusjet. Som i noensinne! De evneveike lærerene ble sinte, forbanna og strenge og sa at jeg måtte skjerpe meg og slutte å være så fjåsete.

For det var nettopp det. Jeg var jo ikke sjenert, usikker eller annerledes eller noe som helst egentlig. Når jeg tenker nøye etter var jeg en pen, kul, høylytt erkefjortis som hadde så mange venner at jeg nesten ikke visste navnet på alle.

Jeg var jo ganske fjåsete gjennom store deler av undomstiden min. Men også ganske liten, redd, engstelig, usikker og forvirret. Jeg var en av de jentene som spiller nemesisen til den stille lesehesten i high school/college filmer fra USA. Selverklært superfjortis, men kompleksene var min kryptonitt. De slukte meg alltid. Så det at jeg skulle  skape meg sånn for å slippe å ha gym det kom ikke på tale. Eneste grunnen til at jeg ikke ble mobbet i hjel for den bisarre oppførselen min var vel nettopp det. Jeg ga helt F i alt annet. Men kroppen min ville jeg ha for meg selv. Og det fikk jeg faen ikke lov til. Den måtte på display to ganger i uken.

På videregående ble det om mulig enda mer pinlig og nå hadde jeg faktisk fått ekte, overvelmende komplekser også.

Her er listen over ting jeg mente at var galt med kroppen min da jeg var 16 år, slank og helt jævla underbar:

Røde nupper på armene (jeg prøve å BLEKE de med H&M blekemiddel)

Store hender (Jeg gikk med de inni genseren eller knyttet)

Hårete underarmer/lår/legger (jeg barberte de)

Feit (jeg spiste efidrin slankepiller fra USA og overlevde på funlight i dagesvis)

Store føtter med stygge tær (jeg presset meg inn i sko som var 2 strs for små og led deretter)

Hesterumpe (jeg var overbevist om at jeg hadde rumpa til en 70-åring).

Stygg hud

For mørke brystvorter

Jeg må minne om at jeg så absolutt ut som alle andre 16-åringer. Og at jeg når jeg IKKE stod naken i dusjen med de andre selvtilfredse, avslappa jentene følte jeg meg ofte både vakker, ven og vis. Men jeg hadde komplekser de andre ikke kunne drømme om.

Poenget mitt er uansett at jeg måtte få sammenbrudd foran rådgiveren på skolen og innrømme min mørkeste, flaueste hemmelighet. At jeg var så full av selvforakt og hat for min egen kropp at jeg ikke orket tanken på at noen skulle se den. Herregud jeg orket ikke se på den selv engang.

DA fikk jeg en egen dusj. Etter at det hadde rakna for meg og jeg stod og hiksta desperat etter å få slippe den plagsomme dusjingen. Når jeg gikk i 2. klasse på videregående. Etter et patetisk melt-down hos gymlæreren/rådgiveren. For øvrig samme dame som da jeg ett år senere ble paralysert av panikkangst og ikke fungerte som menneske i 4 måneder anbefalte meg å gå til FOTSONETERAPI.... En kjerring jeg aldri skal tilgi. Snakk om feilansatt kvinnemenneske.

Lang historie kort: jeg fikk kjæreste da jeg var 19, snakket med en svinedyr, men fabelaktig psykolog og de begge lærte meg et og annet om hvor flott man egentlig var. Mye slapp taket og 20-årene var en blanding av Suzanne Aabels private sexuelle revulosjon og  veien til å prøve å sette pris på hva mine gener og naturen og gud (eventuelt satan) har gitt meg.

MEN! Det skal sies at sist gang jeg dusjet i en fellsdusj, (Roskilde 2005) da så jeg en dame med veeeeldig kort rumpesprekk, en med brannskader, en med så mye hår på tissen at jeg fikk lættis og en god venninne som fikk "slå seg på knærne lættis", kliss naken foran meg fordi hun oppdaget at det var JEG som var fellesdusjens verste mareritt. Mens alle andre dusjet av seg festivalmøkka stod Suzanne og ihjelglodde de andre dusjerne med skrekk og gru. Lette etter skavanker og feil. Og fant dem! Selvsagt. De var jo mennesker. Det var helt topp. Å innse at man ser andre som man  ser seg selv og alt det der. Selvom jeg selvsagt valgte den dusjen hvor jeg følte at jeg selv syntes minst mulig. Bakerst innerst ved veggen.

Dusjforheng og skillevegger er alt jeg ber om. Dusjforheng og skillevegger. Jeg kan ikke snakke på guttene sine vegne, men er rimelig sikker på at både de unge jentene som gladelig viser frem kroppen sin og de som heller vil ofre artiumet sitt enn å dusje i fellesdusj to ganger i uka hadde satt pris på ET JÆVLA DUSJFORHENG!

Husk å vask tissen! Foran alle de andre...

169 kommentarer

Hei Suzanne!

Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

Hilsen Magne i VG

Helt topp! Takk :)

Fatter virkelig ikke at det går an å gjøre et så stort nummer ut av å måtte vise seg naken. Problemet her er ikke fellesdusjene, men de som ikke klarer å gjøre det. Jeg er helt for privatliv, men et sted går grensen og man blir en pyse. Det er rett og slett pysete å ikke klare å dusje i fellesdusj.

Hei.

Her kjenner eg meg veldig igjen kjenner eg.

Selv så var eg den personen i klassen som ble mye mobbet.
Eg var også den som utviklet meg først i klassen,
den gutten som var høyest og var kraftig og var begynt og få hår på ballane.
Husker at eg hadde ingenting imot gym. Men det var dusjen etter gym eg hatet.
Det å stå naken foran dei i klassen som bare ville meg vondt på mange måter.
Som stirret og leitet etter noe som var galt. Å selvsakt var dusjen kald.
Å alle vet hva som skjer med våre under deler når dei er kalde.
Etter mange år så ente vi opp med å få gym timen som siste time før skole slutt.
Så da kunne eg ha gym og dusje hjemme heller. Det var topp.
Men ble sett på den urene og den personen som stinket (noe man gjør etter man har svettet).
Så enda en ting man kunne bli mobbet for.

Var glad at i videregående så var det fritt valg om vi skulle dusje etter gym.
Så hadde vi gym rett før skole slutt under min videregående tid.
Så når eg hadde fløttet og havnet på en videregående skole hvor ingen kjente meg fra før.
Så var det himmelsk. Alle måtte rusje for å kunne nå den tidligste mulige bussen likevell.
Så det var flere som ikke dusjet i klassen nettopp av den grun.

Når den debatten kom med at man burde lære seg og være naken forran andre og ikke ha komplekser om kroppen sin.
Så var det første som slo meg at det kom fra en person som enten har vært den populære i klassen.
Eller den noe ukjente. Verken det ene eller det andre. Som dermed ikke hadde så store problemer.
Ingenting spesielt man var usikker på eller hadde komplekser om.

Nå som eg er voksen. Så har eg ein onkel unge på 7 år. Vi drar på svømming sammen annen vær uke.
Eg prøver å komme over mine komplekser ved å dusje uten bukse med han der. Så han kan forstå at det er
normalt. Ikke videreføre mine komplekser på han. For det å se andre nakne er en naturlig ting.
Eg har komplekser fra min tid som ungdom som eg selv føler er ikke en god ting og dra videre
til en neste generasjon. Det er også sundt for han og se andre som er forkjellige. Da aksepterer man andre sine og sine egne forskjeller bedre.
Det eg derimot etterspør er lærere\skoler som kan gjøre til rette for dei elevene som har komplekser eller
som absolutt ikke vil dusje foran alle. La det være valgfritt. Ikke en tvang. Ikke enten eller. ja takk begge deler.
Ser at mange eldre dusjer uten badebokse i dusjen før og etter svøming. Mens ungdom og noen eldre enn onkel ungen har det på.
Så det er noe ved den generasjonen min (noen eldre enn meg også (er nå 27år)) hvor det har vert ett skifte rundt det der.

Møtte ein gammel mann i badestuen. God gammel man. Uten noen ting overhode på. Kjente innerst inne at det er ikke noe eg kunne gjort.
Men modigt av han. Prøvde ikke se mot han for mye eller ha fokus på øynene når han pratet til meg og eg svarte. Hehe.

Stå på du :)

Herregud, jajajajajajaja!!! Ja til forheng!!!!

åh man kjenner seg så igjen. Det var absolutt ingen positiv lett utvei. Enten så måtte man stå der i dusjen så alle fikk sett så nøye på deg som de bare ville(føltes det som) ellers så fikk man rykter på seg som du sier. Huff.
Dusjforheng er virkelig ikke mye å be om.
Du skriver forresten veldig bra :)

Savner definitivt ikke fellesdusjen fra skolen eller svømmehallen.
Til dags dato er den stadig et av grunnene til at jeg aldri går med på å reise til svømmehallen eller badeland av noe slag. Ei heller dra på treningsstudio.. jeg fikser ikke den fellesdusjen.
Dusjforheng, definitivt.

Kropp og nakenhet er helt naturlig og ingenting man burde skjemmes over, MEN, det er samtidig noe veldig privat og mange ønsker ikke dele nakenheten sin med hvem som helst. Det burde vi respektere.
Jeg er 100% enig i at fellesdusjer på alle skoler burde ha skillevegger. Ikke fordi vi skal lære oss å gjemme oss bort og skamme oss, men fordi vi skal respektere at ikke alle ønsker å dele "alt" ved seg selv og gi hverandre litt 'privacy' som det heter på Engelsk (jeg glemmer Norsken min ganske fort.)
Jeg vet ikke hvordan det er den dag i dag. Om noen tok til vettet og påla skolene installere skillevegger. Jeg håper inderlig det.

Å så synd det er på sære kvinner.

Hjertet mitt blør.

Annika Arnesdatter

Haha sykt bra skrevet, maatte le litt mens jeg leste^^
Kjenner meg litt igjen i det du skriver ogsaa da jeg hadde lignende instilling til fellesdusjen. For min del var det riktignok ikke fordi jeg ikke orket tanken paa aa vise fram 'skavanker', men fordi jeg i oppveksten saa paa meg selv som en gutt og da ble det naturligvis veldig feil for meg aa stille opp naken i jentedusjen. Jeg ogsaa maatte slaa meg litt vrang for aa komme unna, men paa vidergaaende var det heldigvis internat saa alle dusjen hver for seg etter gymtimene.
Uansett hvorfor man ikke vil saa er jeg helt enig i at et dusjforheng, det er ikke stort aa be om. Det skal da ikke vaere saa vanskelig aa slippe og stille opp til arrangert undertrykkelse i fellesdusjen.

Ja til dusjforheng og privatliv!

Hei!
Jeg er av typen som aldri (heldigvis) har hatt noen problemer med dette (kanskje fordi jeg stort sett hadde kompiser - ikke venninner, og dermed ikke brydde meg så fælt om hva jentene i klassen min mente). På den andre siden er jeg fullstendig enig med deg. Det er kanskje greit nok at det er bra for jenter å lære at kropp ikke er noe å skamme seg over, men det er jo ille nok når man f.eks. er på svømming! At man ikke ønsker å blottstille seg helt og ikke minst; vaske seg på alle områder av kroppen mens man står på utstilling, er etter min mening helt og fullt greit! Dette bør være opp til hver enkelt! Man må ved dusjforheng eller skillevegger uansett gå til og fra dusjen naken, men man får litt privatliv når man skal vaske seg. Godt innlegg!

Ove Kristian

Det er noe som er merkelig her i disse kjendistider hvor alle som er berømte stiller opp nakne i magasiner eller blir snikfotografert på stranden. Og så har vi det motsatte tilfellet hvor noen jenter og sikker gutter også føler at nærmest alle kan se at de har en rar brystvorte, at rumpeballene er rare eller at puppene ikke er store og faste.

Nei, nå lo jeg godt gitt!
Fin fremstilling av saken... hehe..
Forøvrig har jeg ikke problemer med å dusje offentlig (selv om jeg har mange "skavanker"), men kan godt forstå den som har det. Jeg velger likevel å bare gi faen, og om noen nistirrer, så stirrer jeg dumt tilbake! ;)

Flott skrevet!
I disse trenings- og sunnhetstider mener jeg det hadde fått mange flere til å f.eks. gå i svømmehallen, på treningsstudio...osv dersom det fantes et lite forheng. Ser ikke helt problemet med å tilrettelegge for litt privatliv. En periode i livet mitt bodde jeg ved en svømmehall med mulighet for privat omkledning - og dusjing. Garderoben hadde enkle lettvegger satt i vinkler innredet med dusj og en knagg. Ute i fellesrommet i garderoben var det skap (som i alle andre garderober) for innlåsning av tøy o.l., men alt av skift og dusj foregikk i privaten. Da svømte jeg 2 timer 2 ganger i uken. Her jeg bor nå er det fellesgarderobe og fellesdusj. Ingen får meg inn dit. Ingen.

Fuck deg, mmmkay? Du vet åpenbart ingeting om hvordan det er og ha angst. Du vet åpenbart ikke noe om hvordan det er og "glemme" gymtøy, få anmerkninger, og risikere og gå ned i oppførsel, alt pga en rett og slett får angst av og vise seg naken foran andre mennesker. Risikere og bli baksnakket, ertet, og mobbet. Alt pga den jævla angsten.

Det er folk som DEG som ødelegger. Folk som DEG som gjør at folk får dårlig selvbilde. Det har ikke noe med og være pysete. Det har noe med og rett og slett ikke føle seg komfortabel naken rundt andre, så mye at man vil gjøre alt får og slippe.

Jævla ikke-forstående idiot.

Fuck you.

Helt enig. Å bli tvunget til å være naken foran andre, ER et overgrep! Man trenger ikke være sjenert eller ha komplekser for å mislike det. Ikke nødvendigvis noe moro å se klassevenninnene sine nakne heller. Det er ubehagelig. Det er sånn at man har lyst til å juge på seg en sterk religiøs overbevisning for å slippe, og hadde definitivt gjort det hadde jeg tenkt så langt dengang.

Jeg er en av de som synes nakenhet er privat- ikke noe uvanlig eller nevrotisk med meg heller, men jeg vil ha kroppen min for meg selv. Det er visstnok for mye for mange folk å takle og forstå. F.eks dette med offentlig amming- jeg liker å dekke meg til, men foretrekker privat ammerom. Jeg synes ikke noe om de som slenger et svært jur rett ut for alle å se- jeg er for diskresjon. Babyen kan fint få mat uten å vise hele utstyret!! Heheh åh, så jeg har kverulert med venninner om dette- venninner som ikke har noen nykker for å sprade rundt naken og som heller ikke føler for å ha kroppen sin privat. Jeg respekterer de frigjorte, men av en eller annen grunn så får man ikke samme respekten tilbake. Det blir at man må forklare hva som er gærnt med en!

Hahah! Genialt! Kjenner meg svært godt igjen:D

Går ann å dusje hjemme etter man har trent da..

Hvorfor i h******* kan ikke du bare godta at noen synes det er greit og andre ikke uansett årsak???

Nakenhet er en privatsak, og skal respekteres. Jeg synes det rett og slett er galskap å tvinge unge skoleelever til å dusje nakne. Alle mennesker er forskjellige, og selv om noen ikke opplever felles dusjing som et problem er det andre som føler ubehag med dette. Jeg er selv en av dem som ikke liker å dusje naken foran en gjeng med ungdommer. Det er rett og slett SKAMMELIG at skolesystemet ikke respekterer individets frihet til å ta sine egne valg... spesielt når det gjelder ens egen kropp!

Som siste gutt i klassen med hår på tissetassen, syntes jeg heller ikke det var stas med fellesdusjer. Men jeg tok ingen skade av det. Jo jeg ble nok mobbet og "satt på plass" grunnet min sene utvikling. Det var ikke spesielt kult å høre om de andre guttas erobringer på kvinnefronten, når man selv hadde en hårløs pung.

Jeg tok til meg mantraet "Det som ikke tar livet av deg, gjør deg sterkere" på den tiden, og kom meg utav de "vonde" ungdomskoleårene. Likevel synes jeg folk skal vaske seg uten klær før de hopper i bassenget, og etter endt gymtime. Vi var alle usikre på egen kropp i ungdommen. Synes ikke noe om trenden med at ungdom i dag dusjer med klær på.

Jeg er forøvrig i slutten av tjueårne om noen skulle lure, det er altså ikke helt gamledager jeg snakker om.

Ja til fellesdusj.

Dette er virkelig det beste jeg har lest på en god stund!!! Kunne ikke vært mer enig med deg.
Tror ikke jeg har ledd så mye på en stund. Du har totaltbeskrivet de følelsene jeg selv hadde på ungdomsskolen og vgs!!! Takk for en utrolig bra forklarlig på hvor firkantet noen lærere og "rådgivere" kan være. Ja snakk om å være feilansatt aa.

Petter, det her har ingeting med syting og gjøre. Det her handler om mennesker som faktisk føler en sterk uhygge i det og vise kroppen sin.

kirstine olonkin førum

Er så helt og fullstendig enig med deg !!! Jeg hadde det på akkurat samme måten da jeg var på din alder..er nå snart 50...kroppen vår er privat ! Hvorfor skal det være så forbanna vanskelig å få opp noen dusjvegger og forheng ???? Det er jo ikke snakk om noen enorme utgifter.....

Utrolig bra innlegg! Kjenner meg igjen i store deler av teksten!

Ble du opplært fra barnsben av at nakenhet var noe styggedom? Selv opplevde jeg mamma, pappa og søster spankulere rundt i huset i bare nettoen i helgene. Jeg ser påvirkningen til mine egne barn fra deres omgivelser, hvor nakenhet er noe fryktelig. Nevner jeg ordet naken, hører jeg fnising og latter, men ingen aner hvorfor. Det er litt synd.

Suzie Cute! Drit i hva hater'sene sier. Det skal mye mot og mye klokskap til for å skrive så godt og så rått om noe så personlig som er sant for så mange. You rule! Sus

Ja, to hell with it. Snart skal jeg skrive om haterne i stedet ;) <3

Bra skrevet. jeg bruker sjeldent eller aldri å kommentere på andre's blogger. Men her kjente jeg meg veldig mye igjen selv fra jeg gikk på skolen. Jeg fikk en toer i gym ikke fordi jeg ikke mestret idrett men rett og slett fordi jeg alltid "glemte ta med gymtøy" haha xD

Husker en jente i klassen, fortalte alle guttene på ungdomskolen hvem som var hårete og ikke. Kan trygt si at jeg fikk abstinenser med og dusje i fellesdusj etter det. 25 år nå og ingen får meg inn i en fellesdusj!

[...] dette innlegget – Skrekkabinettet - og oppdaget at jeg til slutt satt og nikket for annenhver setning. Dette var gjenkjennelig. Så [...]

Nå som du sier det er jeg enig i at spesielt skoler bør legge tilrette for de få som ikke syns det er kult å dusje sammen med andre.
Jeg for min del har opp i gjennom årene (spes skoleårene) opplevd fellesdusjen som både sosialt, spennende og givende på mange måter. Jeg tror de fleste andre har samme oppfatning. Det ville vært synd om alle var nødt til å stå mellom skilleveggene å tenke seg til hvordan andre ser ut og dermed grue seg til å måtte finne fram håndduken.
Ja til et par skillevegger for de som trives med det!

MarteSvarte

Gudameg, håper aldri barna mine blir sånn. Håper de blir trygge og stolte av seg selv, uansett hvordan de ser ut, eller om de får hår på tissen først, eller sist.... Andre får mene hva de vil, det tar jeg rennafart og driter i!

Det silje sa.

Do it! Jeg lolzet an mass av essayet ditt :D. Tar gjerne litt om haters også.

På skolen jeg gikk så var det grov mobbing blant annet basert på hvordan elevene så ut nakne i dusjen. Alphajentene ville fortelle guttene alle detaljene om klassevenninnenes kropper. Mange av jentene var så opptatt av hvordan andres pupper så ut at man skulle tro de var lesbiske hele gjengen, men det var for å holde oversikt over hvem som ikke holdt mål iforhold puppemafiaens standard. De som ikke holdt mål (noe som var à la silikonsprengt pornostjerne) ble latterliggjort.

De som ikke forstår problemet må ha gått på en mobbefri skole eller vært så perfekt at ingen kunne finne noe feil (skjønt man finner ikke alltids ut hva det hviskes og tiskes om bak ens rygg).

Takk! :D Jeg skulket alltid gymmen selv om jeg egentlig er glad i å trene, fordi jeg har så stort selvhat. Spydige kommentarer, himling med øynene og til og med gymlæreren sin kommentar om meg foran hele klassen var standar fordi jeg aldri hadde gym.. Dusjet på barneskolen, men så var det nok. Det var grusomt, jeg gruet meg til hver eneste gymtime, var mer lei unnskyldningene mine enn det vennene mine var, og det ødela faktisk store deler av skolegangen for meg. Så klart klarte jeg noen gymtimer, men dusjen..? ALDRI. Joda, jeg er spiseforstyrret, men herregud. Det burde vært tiltak for sånt, en SKILLEVEGG JA TAKK, for det er helt grusomt. Jeg kommer nok heller aldri til å dusje når jeg kan dra hjem og dusje, har ingen behov for det selv om jeg skulle snu tankegangen om kroppen min som jeg så sterkt hater.

Så.. takk for at du skrev dette. Føler meg plutselig litt mindre alene ;)

Skulle bare mangle ;)

Koppa Dasao

Fellesdusj burde vært for begge kjønn samtidig..., men ingen tvang, da.

Kjempebra skrevet! Jeg og de fleste andre jentene i klassen dusjet med truse på ungdomsskolen. Da fikk vi selvsagt kjeft av gymlæreren som en gang til og med prøvde å dra av en jente håndkle i garderoben (lærenen var kvinne selv). Har aldri hatt problemer med kroppen min, men tenkte vel heller "hvorfor skal JEG stå der kliss naken når ingen andre gjør det?"

På videregående begynte jeg på ny skole hvor jeg ikke kjente noen i klassen fra før. Der hadde vi en dusjkultur hvor alle dusjet nakne, og det var veldig greit. Det ideelle er jo om ingen brydde seg og hoppet nakne i det, men likevel: Hvorfor er det så jævlig nøye om unge gutter og jenter dropper dusjen etter gymmen eller har truse på? Tipper dagens ungdom dusjer minst en gang om dagen fra før, så rensighet står det nok ikke på.

Og vil tro bare et knippe mennesker kan med hånden på hjertet si at de LIKER å vaske tissen sin foran andre mennesker. Det er, uansett hvordan man vrir og vender på det, unaturlig! Nei, stakkars barn og ungdom. Jeg hadde ikke akkurat gladelig spradet naken inn i fellesdusj med kollegaene mine på jobben et par ganger i uka heller. Er ikke det samme sak?

Kjempebra innlegg. Kjenner meg igjen i dessa situasjonane. Eg klarte ikkje å dusje i lag med dei andre i klassen. Ekle, gamle dusjar frå 60 tallet som ikkje gjev nokon form for privatliv. Er eitt dusjforheng eller dusjkabinett så mykje å be om? Det er ikkje berre i jentedusjane dette skjer. Sjølv er eg ein mann som måtte igjennom det samme. Navnekalling og kommentarer på kroppen min som eg kunne fint klart meg uten. Fekk kjeft av gymlæraren og trusler om karakternedsetting dersom eg ikkje dusja etter gym. For meg er kroppen noko privat og eg vil ikkje stå på utstilling foran andre. Håpar skulane snart tek aksjon og oppdaterar dusjane til 2013.

Stå på :) Er utruleg stolt over at du skreiv dette innlegget.

Jeg husker selv hvor forferdelig det var å skulle dusje foran alle andre. Jeg sleit med Depresjon, angst og ett veldig forvridd bilde av hvordan jeg så ut. Jeg hadde problemer med å gå på skolen, butikken eller generelt offentligheten fordi jeg mente jeg var for stygg. Jeg husker godt hvordan jeg pakket meg inn i lag på lag for at ingen skulle se kroppen min. Dere kan jo tenke dere hvor forferdelig det var å skulle stå der naken foran en haug med slemme tenåringsjenter. Ikke fikk jeg noen annen garderobe, og læreren avslutta hver time med å si "Nå må dere dusje da, ikke droppe det slik jeg vet noen av dere gjør" mens hun stirret direkte på meg. Dusjinga på skolen dro bare selvbildet mitt enda lenger ned, og jeg kan ikke forstå hvorfor vi ikke bare kan få skillevegger og forheng. Selv om ikke dere ble traumatisert av det, er det mange som blir det, og det burde være grunn nok..

Det er trist at du hadde mange komplekser med kroppen din, men jeg mener at nakenhet er helt naturlig og i klassen min dusja vi alle mann uten problemer. Snakka og lo og tulla i dusjen som om det var det mest naturlige av alt. Vi er alle født nakne. Jeg synes sjøl at jeg jeg har for mange kviser eller for mye hår her og der eller har for små muskler, men jeg klarer da fint å dusje foran andre likavel. Er bare en vanesak.

Jeg håper virkelig at du får hjelp til og takle din fellesdusjfobi og ikke overfører denne angsten til eventuelle fremtidige barn. Som mamma er det din oppgave og lære barn f.eks og svømme- og da holder det ikke med trening i sommer i Norge. Så du er nødt for å ta med barna dine i svømmehall/badeland- skolens undervisning er ikke nok. Og jeg har enda ikke sett en svømmehall/badeland eller skole med dusjforheng. Klart du kan ønske deg det, men det er ikke virkeligheten.

Er bare 3 år siden jeg gikk ut av ungdomsskolen, og husker selv hvilket helvete det var med å dusje foran alle andre. Gikk i klasse med KUN slanke, perfekte kropper, også var det meg da; litt lav og litt lubben med små pupper og bleik hud. Var heldigvis ingen typiske "highschool-bitches" som lo og pekte, men bare det å vise en så "mislykket" og "stygg" kropp blant alle de perfekte ungdomsskole-kroppene var ikke snakk om en gang. Heldigvis hadde vi alltid gym de siste timene, så jeg brukte alltid det som unnskyldning for å ikke dusje. "Dusjer heller når jeg kommer hjem, lukter ikke på bussen uansett."

Enhvitløkpåbesøk

Hva ? jeg trodde bare skolen hadde en ukentlig visning av fluenes herre.
Fra spøk til halvor det er faktisk sånn det føltes noen ganger som du var kasta rett inn i fluenes herre og stemninga var ikke ulik noen ganger.
Lurer på om skolene noen gang skal gjøre noe med dette så mye mobbing starter i garderoben pga av enkelte elevers usikkerhet og enkelte andre elevers evne til og se dem og bruke dem mot de.
Litt privatliv kunne gjort noe med dette problemet,men det virker som de ikke engang forstår at det eksisterer.

Litt ekkelt dersom man har gym i 1. time da :)

Fascinerende og veldig lærerikt innlegg. Vanskelig å ikke ha sympati, men samtidig blinker det noen varsellamper i det jeg spør meg selv: "Ja, hvorfor kan vi ikke bare ordne noen dusjforheng?". Svaret mitt er vel "Fordi vi da 1) ikke ordner det egentlige problemet og 2) potensielt gjør ting enda verre ved å gjøre nakenhet til et større tabu."

Det er allerede et problem at dagens ungdom (og barn og voksne) for det meste kun ser perfekte kropper på tv, på internett, i blader, i aviser, og media generelt. Man får et litt skjevt bilde av virkeligheten. En sjelden gang har man derimot anledning til å se normale kropper, for eksempel i offentlige dusjer. Kanskje det lar oss puste ut og akseptere at ikke alle ser ut som på TV. Jeg er ikke sikker på at det utopiske idealet er en verden hvor alle skjuler kroppen sin, unntatt de få som faktisk er så perfekte at de tør å kle av seg offentlig.

Det er en interessant problemstilling, men jeg lurer på om det ikke ville vært mer konstruktivt å jobbe med roten til selve problemet, nemlig det moderne skjønnhetsidealet - selv om det er vanskeligere å fikse enn noen skarve dusjforheng. Kanskje er det naivt å tenke sånn, men jeg synes det er vel tidlig å gi opp allerede i år 2013.

Vet ikke helt om jeg syns det er positivt eller negativt at så mange tenkte på samme måte som jeg gjorde da jeg gikk på skole. Vet ikke hvor mange forskjellige måter jeg skulket gymtimene på. Som for de fleste så var ikke gymmen i seg selv noe problem, det var den satans dusjingen etterpå. Var ille nok den gang med tanke på mobbing, men tør ikke tenke på hva ungdom kan bli utsatt for i dag, skal ikke mer til enn en mobil og facebook til før noen få livet snudd opp ned. For en ting er jeg helt sikker på at ikke har forandret seg, unger og ungdom kan være utrolig sadistisk og ondskapsfull, forskjellen er at de har fått mer effektive verktøy.

Fantastisk bra skrevet, håper den når ut til de rette folkene.

Jenter kan gjøre et stort nummer ut av alt. På den ene siden så skal de forgudes og kroppen er fin som den er, ikke noe galt med litt overvekt, elsk deg selv og kroppen din! På den andre siden er det "Herregud det er så jæverlig at andre skal se kroppen min! Jeg klarer ikke å elske meg selv fordi jeg blir tvunget til å være usikker! Kan ikke alle bare la kroppen min være i fred, nåde dem som tvinger min kvinnelige sjel til å gjøre ting jeg ikke vil!"

Jeg blir faktisk mer og mer kvalm. Jenter er pyser, men fortsatt selvsikre og sterke og skal være selvstendige! I alle fall sånn denne "artikkelen" fremstiller dem. eller skribenten

Det er trist å lese om barn som vokser opp med et så vanskelig forhold til nakenhet.
Et fint og tankevekkende innlegg som alle foreldre burde lese.

Å herremin. Hva skjer med hateclub.com her inne på kommentarfeltet ? Sitter det virkelig mennesker der ute som er evneveike nok til å rakke ned på ett så ærlig og rått skrevet innlegg ?? SHAME ON YOU. Det er slike "jegelskermegselvhøyereennsatansjøl" mennesker som burde blitt stilt på rekke og rad, butnaked midt på Karl Johan, og bli spylt ned av brannvesenet. Når ditt beste comeback er : "Det er rett og slett pysete å ikke klare å dusje i fellesdusj" og "Å så synd det er på sære kvinner " , burde du seriøst revurdere livets rett.
Stå på Suzanne, you fucking rock!

Jeg tror at mange ikke forstår at barn. Fra 6 år og helt opp til 18, er onde små jævler som forer på negativitet, erting og mobbing. Er du et barn og har et dårlig selvbilde så fanger de andre det opp med en gang, skal du da vise deg i dusjen som gutt eller jente kan du garantere at barn vil utnytte seg av det som et våpen for mobbing. Virkelig tenk over hvor onde barn er, de driter i andre hvordan de har det, og mobbing er en skole og fritids aktivitet ut av proporsjoner. Hadde ingen blitt mobbet som små, hadde verden FAKTISK vært et bedre sted. Jeg syntes at det å koste på skolene et dusjoppheng ikke er veldig mye å be om, istedet for å si at folk er svake eller pyser. Som igjen er veldig unødvendig å si. Vi lever ikke på 50 tallet lenger, jo mer vi oppdager jo mer må vi legge til rette for og det må aksepteres., Jeg var veldig på å si pyse og " angst" - bullshit, bare oppspinn, men etter å ha vært offer for det samme skjønner jeg at det er veldig mye vår egen hjerne kan ødelegge for oss som vi ikke kan kontrollere.
Selv om folk er "ignorant", må man ihvertfall som en del av samfunnets ledere sette seg inn i andre situasjoner som om man ikke forstår det.

Det å ønske dusjforheng er ikke en stor forespørsel. Vil de slutte mobbing er det faktisk en ting som kan hjelpe.
Dusje naken med andre må du tåle"". Hvorfor i svarte F**N skal vi være nødt til det? Forklar meg hvorfor barn og andre absolutt skal rengjøre kjønnsområdene sine foran andre? Jeg kan ikke skjønne hvorfor noen skal krangle på dette.

Jeg var ikke den mest populære gutten i klassen på barne- og ungdomsskolen, men jeg dusjet da før svømming og etter gymmen fordet? Men det er vel individuelt hvor mye man bryr seg om hva andre synes.

Skillevegger burde ikke vært noe problem dog, det er det jo i (nesten) alle svømmehaller og treningssentre uansett. Så der er jeg enig. Å "runke" pikken i såpe foran en haug med andre gutter føltes rart, det skal jeg innrømme.

Men jeg er ikke enig i at dette er et problem. Problemet ligger i folks holdninger til hverandre. Det burde faktisk vært nok folkeskikk på en 14-åring til at han/hun ikke legger ut om hvordan du ser ut naken. Skulle tatt seg ut om det sto ei dame og fortalte folk som gikk inn i fellesbadet om hvordan de andre damene så ut nedentil...

Det er kanskje en løsning på en liten konsekvens av det faktiske problemet men, du hadde komplekser med filleting i forhold til meg. Jeg hadde forferdelig utbrudd av kviser på den tiden. Skulle jeg gått rundt med en skillevegg foran fjeset hver gang jeg gikk ut døra?

Altså, jeg er enig med deg til en viss grad, men å sette fokus på å beskytte folk fra kommentarer/blikk osv, er håpløst. Fokuset bør ligge 100 % på å forebygge dårlige holdninger hos ungdom.

Veldig bra skrevet og fremstilt. Hadde ikke den store skrekken selv da jeg gikk på skolen, men har full forståelse og respekt for at andre har det. Dusjforheng er vel ikke akkurat den største kostnaden heller for å skjerme litt omprivatlivet?

Hipsterbart

For et sutrende svar. Er jo virkelig ikke noe tæl i hele deg. Herre min hatt for et svakt menneske du er.

..hvorfor kan ikke nakenhet være "tabu", eller hva du vil kalle det? Hvorfor må alle sprade rundt i adam og evas drakt? Dere lager noen jævla problemer av ting som fint og flott kan legges opp til det individuelle.
Har selv aldri likt å være i fellesdusj/garderobe med en drøss andre gutter/menn. Mannet jo bare opp, og fikk det overstått, men gjør det for faen ikke på strak hånd.

Jeg skjønner ikke greia med at nakenhet MÅ på liv og død være okay. Hva skjer om det er litt tabu? Om det er noe folk unngår? Er det ikke deres problem/foretrukket løsning?
Jeg hater alle dere som går rundt og sier "Skjerp deg. Bare gjør det. Ikke vær ei pingle".
Skal vedde på mange av dere snakker om et annet klassisk eksempel: Om hvordan dere ikke vil at noen skal preike religion til ungene deres, kanskje? Fordi religiøse trykker meningene sine ned i kjeften på dere. Men VENT - Dere opfører dere på samme måte.
Dere trøkker deres meninger så faens hardt ned i huet på alle andre, at dere skulle fått sementsko og blitt kastet til sjøs.

Frk Kverulant

Så hvis barna dine blir mobbet på skolen fordi de er tidligere utviklet og lignende, av andre barn uten sosiale antenner, kommer du bare til ¨si til dem at de bare må komme over det og ikke være pysete?

Anita Lorentzen

Jeg ser en del av kommentarene her prøver å få det til å handle om vårt jag etter de "perfekte" kroppene osv., men for mange, deriblant meg selv handler det nok mest om personligheten. Jeg har alltid vært veldig bluferdig, 1 av mine tre brødre likeså, mens de to andre ikke kunne bry seg mindre, og vi fikk alle samme oppdragelse og vokste alle opp med samme påvirkning når det gjelder synet på kropp. Nå er jeg passet 50 og er like bluferdig :)

Skal man endre store deler av samfunnet for å tilrettelegge alle mulige komplekser, eller faktisk gjøre noe med kompleksene?

Å fikse ett slikt stort problem med ett dusjforheng, blir som å vise ryggen til hele problemstillingen.

Kjempebra artikkel! Hos oss måtte gymlæreren (kvinnelig) stå inne i dusjen hos jentene for å prøve å holde igjen døren så ikke guttene kom inn. Det gikk bra de første årene på barneskolen, men etterhvert ble guttene for sterke. Som første jente med pupper, hår og mens var det IKKE særlig moro. Det var ille nok å stå der naken med alle jentene som skulle stirre og studere, når guttene kom løpende inn for å se i tillegg.... Har ikke annet enn skrekkelige minner fra gymmen på skolen. Jeg har null forståelse for hvorfor barn skal "tvinges" til å være nakne sammen, i den perioden av livet som kanskje er den vanskeligste og mest sensitive...

Jeg tror nok du sier det slik som det oppleves, og jeg skal ikke si at du opplever det feil. Men jeg vil likevel si at det at du har såpass aversjon mot å vise kroppen i en naturlig situasjon, slik fellesdusj er, det viser at man har et problem i samfunnet. Kropp og nakenhet er helt naturlig, og dessverre forbinder mange det med ekshibisjonisme.
Jeg tror det henger samme med flere trekk i samfunnsutviklingen:
* Individualisering. Også kroppen er blitt mer "personlig", noe som ikke skal være til felles skue. Motsatt av hippietiden, hvor man kastet BHen.
* Religiøs tildekking: Hijab og annen kroppsfiendtlig tildekking legger ekstra press på dusjmiljøet.
* Seksualisering: Kroppsfiksering gjør at mange opplever skam med egen kropp. Få har perfekt kropp, men mange vil ha perfekt kropp.
Individualiseringen (privatiseringen av kropp) og seksualiseringen i samfunnet er egentlig motsetninger, men begge deler gjelder faktisk og skaper nok ambivalens hos mange jenter: De ønsker å vise seg frem samtidig som de vil dekke seg til og forsvinne i et hull i bakken.
Jeg tror også pedofilihysteriet man har hatt de siste tiårene har gjort at foreldre skjuler sin nakenhet mye mer, og dermed skaper mer tabu rundt nakenhet enn man hadde før. (Reell pedofili er selvsagt ikke bra, men naturlig nakenhet burde barn egentlig utsettes mye mer for. Skoler burde hatt ekskursjoner til naturiststrender istedenfor perverse gudstjenester.)

Lars Viker

Silje, du starter innlegget ditt med å anklage folk du er uenige med for å være en "hateclub", og så bruker du resten av innlegget til voldelig trusselsvada, og avslutter med en oppfordring til selvmord? Hva med bare å innrømme for deg selv at du har psykiske problemer, framtrer som aggresiv, utagerende og har usammenhengende meninger som du bare burde slutte å ha, sånn at du kan begynne å føle deg bedre med deg selv?

Suzanne, du lider/led av angst og var sterkt usikker som tenåring, som mange andre ungdommer (bare mer i ditt tilfelle). Tror du ikke dusjingen var noe som fikk fram den grunnleggende lidelsen mer enn noe som forårsaket den? På den ene siden kan jeg skjønne at noen synes det er flaut å dusje naken, på den annen side gjør du jo utrolig mye ut av det i forhold til de aller fleste andre, så det er nærliggende å tro at det har noe med din sensitivitet og ikke dusjingen å gjøre. Forøvrig synes jeg man bør sette opp skillevegger i dusjene så sensitive individer føler seg minst mulig plaget.

Voksen jente

Jeg kjente meg noe vanvittig igjen i innlegget ditt! Og jeg må si, det er det å ikke ha valget som gjorde at jeg slet. Jeg kunne godt ha sex, skifte foran venninner hjemme osv, men det å skulle stå i en fellesdusj med både venner og "fiender", hvor man ikke valgte det selv, det føltes som et overgrep. For meg gikk det så langt at jeg dro til legen og fikk lege-erklæring på at jeg ikke skulle ha gym, uten å nevne hvorfor til læreren.

Sliter fortsatt med angsten for fellesdusj, og unngår svømmehaller, treningssentre osv nettopp derfor. Likevel, jeg soler meg toppløs i syden. Forskjellen er at der velger jeg det selv. Ingen dømmer meg om jeg har bh'n på, ingen dømmer meg om jeg tar den av. Fullstendig mitt eget valg.

Å skulle fjerne kroppstabu med å kreve fellesdusjing blir helt feil. Kroppen er noe privat. Hvorfor skal man lære ungene at de selv bestemmer over sin egen kropp, samtidig som vi tvinger de til å vise seg nakne overnfor andre? DET kaller jeg dobbeltmoral. Hva så om folk ikke vil ha så mye "naturlig nakenhet" lenger? Er det så stor krise for samfunnet? Er det virkelig noe vi må "ta tak i"? Jeg tror det er viktigere å lære de yngre at de kan få sette grenser for egen kropp, både når det gjelder samme kjønn og motsatt kjønn. Det skal være valgfritt å vise seg naken!

Huff, glad jeg er gutt. Mener i det at sannsyneligheten for at jeg skulle få kroppshat til meg selv, er litt lavere enn om jeg var jente.

Men epistemologisk er teksten din urettferdiggjort, i det at du har alle i mot deg, og de har rett.

Pragmatisk sett er det best å dusje. Det finnes ingen genetisk grunn til at du ikke skal dusje. Dette er man opplært til.

Man må også huske at alle vaner kan "Avvennes."

Det betyr at din frykt for dusjing, er noe du selv "VELGER," føle og gjøre.

Det betyr at du er en selvskader, du velger å pine deg selv.

Men dette kan man egentlig si til alle. Jeg kan si det til meg selv, f.eks at: Av og til så prater jeg ikke til folk, når jeg vet jeg ville hatt det koseligere hvis jeg hadde gjort det. Det betyr at jeg er en selvskader.

Så spørsmålet blir: Hvorfor gjør vi ikke noe med det?

Det er obligatorisk med skillevegger på minst 1 dusj idag. Og for det andre, hun ble kvitt mye av frykten sin. Pga psykolog og kjæresten. Leste du ikke alt? :P

Sorry, Mac, men slik var det når jeg gikk på barne og ungdomskolen også, for 35 år siden omtrent........da tror jeg ikke at det har så mye med dagens kroppsideal å gjøre. Jeg mener at nakehet er privat for de som føler for det. Og jeg kan ikke fatte og begripe at det er normalt å stå å vaske seg i skrittet når andre ser på. Man skal liksom ikke være herre over hvem som skal dele ens kropp`offentlig? Hva er det for slags saueflokk tankegang?

Der traff du spikeren på hodet! TAKK!

Personlig skulket jeg og "glemte gymtøy" ofte for å unngå gym grunnet komplekser ift sen pubertet. Det året på ungdomsskolen vi ikke hadde gym i siste time fikk jeg 2... I et fag jeg egentlig var flink i. Hadde spilt fotball og andre sporter i årevis før det. Skulkingen utviklet seg også, da jeg merket mangelen på konsekvenser og øyeblikkelig "velvære" fra det. Så vanskelig å "skylde" på gymmen for fraværet, men allikevel verdt å tenke på.

For dere som sier "pyser" etc. På min ungdsomsskole ble folk som ikke ville dusje uthengt, folk med liten penis, folk uten hår på ballene. Det ble snakket om rundt alle. For en voksen er dette selvfølgelig dette utenkelig. Men det er viktig å tenke på at ungdommer har et annet realitetsyn enn det vi har. For ungdommer vil unngåelsesatferd være behagelig fordi tanken av å bli uthengt er grusom.

I en ideell verden vil det bare være vennskapelig erting i dusjen, og det vil ikke bli "sendt videre" rundt til klassen. Men slik er det ikke... Skillevegg bør bli innført fra og med ungdomsskolen etter min mening. Så kan man unngå unødvendig fokus på kropp.

Haha

Hva gjør dere ikke-dusjene tenåringer med lukta? Vurderer lærerjobb i vgs., men å jobbe tett på mennesker som lukter gammel svette er et helvete.

Mine foreldre var av den typen "du skal ikke skamme deg over kroppen", men hvis det er et mobbemiljø på skolen hvor du blir mobbet over hvordan alt fra lår, kjønnsorgan og pupper ser ut så kan du tenke deg hvor jævlig det er å være i fellesdusjen. Jeg overhørte gutta prate om hva de hadde fått vite om utseende til enkelte jenters kjønnsorgan og deres ordlag var spottende. Enkelte jenter har ingen sperrer når det kommer til å henge ut klassevenninnene.

Kalle Kanin

Oj så sinna.. Må være tøft å kunne så mange stygge ord..

Kalle Kanin

Som mann ser jeg problemet. Fremdeles er det jo ofte slik at offentlige toaletter og pub'er har felles pissoar/pisserenne/stående pisseskåler i fellesrom. Og her opplever jeg noe av det samme problemet. Jeg klarer faktisk ikke å urinere i fellesskap. Må ha lukket dør bak meg for at trykket skal lette faktisk. Det er faktisk et navn på denne diagnosen, men det husker jeg ikke nå. Uansett hvor full jeg er eller hvor pissatrengt jeg er kommer det intet om jeg forsøker å trekke frem junior i fellesskap ved felles pisserenne. Må ha lukket dør bak meg. Så jeg vil tro at det er noe av den samme følelsen. Egentlig bare ekkelt, og ønsker å bli borte i et lite hull i bakke..

Enig, mye merkelig aggresjon hos enkelte her og angst/usikkerhet er noe man bør jobbe mot. Ikke pakke inn og pleie så best man kan!

Jeg er helt enig. Man må få hodet ut av ghettoen og få noen skillevegger og dusjforheng, Noen menn har problemer med å vise kropp og har skrekk for å vise penisstørrelse, og kan stå og småonanere litt for å øke blodomløp. Det er ekkelt det. Så ja, dusjforheng og skillevegger. Og evt en lite luke bak hvor man kan ha underbukse/håndkle etc. Skulle ikke være så vanskelig. Fred være med deg.

Men er det så stort problem å komme med noen dusjforheng da? Skal man ikke respektere at de ikke er alle som er komfortable med å vise seg nakne fremfor "alle og enhver"?

Hvis vi legger opp til at alle skal få være privat med alt de selv mener er privat så legger man opp til et samfunn hvor nakenhet er stygt og forkastelig. Husker jeg skulle skifte på et Tyrkisk badeland. Jeg gikk inn i guttegarderoben og skulle skifte. Rett etter kom det vakter inn og jaget meg inn i et eget avlukke inne i guttegarderoben. Jeg syntes det var ganske ubehagelig på en helt annen måte enn det du synes. Og jeg spurte meg selv hva poenget var. Og det burde du spørre deg selv også. Hvorfor har du så anstrengt forhold til egen kropp? Er det naturlig? Er det egentlig lurt å gi etter for alle følelser man har til enhver tid?

Shy bladder eller Paruresis. Sitter oppi hodet det.

Dette er riktig innstilling. Altfor mange inntar offerrollen i dagens feminiserte samfunn. Det handler ikke om hvordan man har det, men hvordan man tar det!!

Jeg syns du skulle revurdere karrierevalget hvis det er det eneste du tenker på når du leser dette innlegget.

Kalle Kanin

Jada, vet at det sitter i hodet og ikke i blæra. Det er vel strengt tatt bloggers problem og. Jeg ville bare fortelle at det kanskje kan oppleves som et lignende problem..

haha, enig med Martine. Se deg om etter en annen jobb.

Hva er mitt problem?

Haters gonna hate, desverre. Har ikke opplevd dette selv men vet om ei i klassen min på videregående som alltid skulket så dere er nok langt ifra alene om dette her.

Kalle Kanin

At ditt forhold til kropp og nakenhet er noe som sitter i hodet, og ikke i kroppen, som sikkert er like naturlig som alle andres.. Noen kan gå naken på en naturiststrand like naturlig som hjemme, andre kan det ikke. Og forskjellen sitter i hodet.. Mitt problem med pisserenna er også inne i hodet..

djwhitelion

Nei. Å det skrev eg vell heller ikke.
Men ble heller ikke opplært at det er noe å vise frem. For å si det på den måten.
Å vertfall ikke under den situasjonen på skolen

... sa formannen i hatecluben... "Burde seriøst revurdere livets rett.." Slutt å skrik om respekt og FEI FOR EGEN DØR!!!!

Skjønner:) Jeg mener da bestemt at det kommer ganske godt frem at det satt i hodet og intet annet sted i innlegget.... Det var liksom hele poenget.

Jeg er gutt, eller mann nå da, og husker også den fordømte fellesdusjen.. Jeg ble mobbet MYE, og da spesielt nettopp i dusjen. Hadde svært små genitalia, og det er ikke noe man går til noen som helst og sladrer om. Det er 100% skambelagt, og den dag i dag tror min familie at jeg skulket svømming fordi jeg hadde vannskrekk.
Har full forståelse for at andre ønsker skillevegger eller lignende.. min barndom ville nok vært betydelig bedre om så var tilfelle..
Nakenhet er naturlig ja, men vi er ikke dyr, vi er individer.

Problemet er ikke egentlig at en er naken, men at en er i en alder av forandrer og der fokuset på kropp blir mye større. Gutter og jenter er forskjellige nok til at det er jentene som er mest sårbare (men ikke bare), og en er ekstremt usikre på sin egen kropp. Når så en både ser hvor utviklet noen er (eller ikke), og ganske noen sleng kommentarer kommer ens veg... så kan det ødelegge liv. Hvor gutter gjerne små-sloss i frikvarteret - så er jenter mye mer på ord. Mange tenker seg ikke om, noen bryr seg ikke... and atter andre er selv usikre (og mye mer). Og når en da må 'vise alt' i dusjen fremfor de mest populære jentene, mobbere++... så kan det lett skape problemer. Hvor noen finner ut at de muligens må barbere leggene, kan andre starte en livslang kamp mot spiseforstyrrelser eller andre psykiske problemer.

Ble sjokkert da jeg lærte at jenter helt ned i 8 års alderen og yngre blir tvangsinnlagt for anoreksi+... noe som også er blitt mer og mer vanlig. Og da sier det seg selv at presset er enormt stort - selv blant barn unge nok at kropp og utseende ikke burde være så viktige for dem. En er usikker og har masse følelser som en fremdeles ikke er helt sikre på, og ens selvverdi er i en berg og dal bane fase. Noen fordi de er kommet lengre enn andre i utviklingsfasen, og andre fordi de ikke er kommet i gang... Jenter tåler utrolig mye, og likevel, kan være ekstremt sårbare for den minste kommentar og selv små blikk kan skade. En har ofte en indre kritikker som ikke akkurat hjelper når en sammenligner seg med de i klassen. Blir liksom - en aner ikke hvor mye selvverdi hver jente egentlig har - og fellesdusjer kan umulig være noe positivt for de aller fleste.

Skal ikke si noe når det gjelder felles-dusjing i offentlige bad eller lignende - med kvinner og barn i alle aldre... Men når det kun er jenter der... så er det ikke like enkelt. Selv hugser jeg at jeg og andre gjorde vårt beste for å få lærerdusjen etter gym eller bading. Om timen var sent på dagen, så lot en kanskje være og heller dusjet hjemme, for det var enklere.

Er liksom - utvikling er skremmende og en starter å finne ut hvem en er... og kun senere, ferdig utviklet... kan en heller snakke om at det er 'pysete' å ikke bruke fellesdusj... Men forskjellen er at da har en forhåpentligvis kommet til ett stadie der en vet om en er komfortabel med det eller ikke (og om en går til plasser der det kun er fellesdusj)... mens på skolen så er det faktisk ett krav å ha gym/bading med medfølgende dusjing. .

... Og forhåpentligvis så er en da sikre nok i seg selv til at den indre kritikeren, de negative følelsene og kommentarene kan ignoreres.

Jeg hadde samme problemet, og jeg er gutt. Jeg var heller ikke like heldig som deg og var populær og kul og selvsikker på andre arenaer heller. Siste gang jeg dusjet i fellesdusj var i 7 klasse på ungdomskolen tror jeg. Etter det fikk jeg "Faket" en legeerklæring at jeg var fritatt for gym pga, problemer med knærne.

Så problemer hadde jeg strengt tatt ikke med knærne, men lege skjønte greia tror jeg. Han skjønte nok at dette handlet om mobbing, og lot meg slippe unna. Den legeerklæringen er noe av det snilleste noen har gjort mot meg.

Jeg kommer aldri til å sette mine bein i en fellesdusj igjen. Jeg er fullstendig ødelagt for livet av det helvete dusjingen etter gymtimene var. På treningssenter kommer jeg alltid ferdig bytte til treningstøy, og drar hjem i samme tøyet og dusjer der. Unnskyldningen ovenfor andre er at jeg synes det er homsete og ekkelt å stå naken sammen med andre ukjente nakne menn.

... Da er du allerede komfortabel med å være naken og problemet er annerledes. At du ikke kjente kulturen og misforstod... vel - forstår ubehaget der da men er jo noe helt annet. Når det gjelder slike følelser... så er det snakk om barn og tenåringer som er på veg til å bli voksne - og som derfor lærer å bli kjent med seg selv (eller som fremdeles ikke er komfortabel med den en er). En måler seg selv og sin utvikling opp mot andres; og selv om du var sikker nok på deg selv (kanskje fordi din utvikling var midt på treet eller høyere?) til at du kunne ignorere de følelsene... så er det ikke alle som er det. I noen land tilber en omtrent fallos (penis), og det er helt vanlig å se statuer av dem overalt... men her i vesten har en ett enormt kropps-fokus/press - der en skal se ut på en viss måte (har kommet seg litt... men ting tar tid) +++ Og da er fokuset på privatliv og nakenhet noe som bør tas hensyn til - spesielt i skolealder der en egentlig ikke har så mye valg. Er ikke det at en 'gir etter' men at en føler seg annerledes nok, på en negativt måte, til at en ikke klarer å overdøve dem.

Fellesdusj er vel for at man skal se at mennesker er forskjellige. Lære toleranse. Mobberne burde heller bli utestengt og må være stinkende i klasserommet etterpå. Det hadde nok ikke vært noe problem å sette opp enkle skillevegger. I tillegg er det oftere slik at man føler seg styggere enn det man er. Forsåvidt greit med skillevegger når man kommer i den alderen, men poenget med at man skal se at man er forskjellige og lære forsvinner jo.

Jeg skjønner ikke at blotting er ulovelig, men å ufrivillig se på andre i fellesdusjen er helt okey?

Jeg synes at det er ubehagelig å se folk, jeg snakker med til daglig, nakne. Spesielt når jeg vet at de heller ikke er 100% komfortable med å være naken rundt masse folk. Jeg prøver jo selvfølgelig å holde blikket ned i flisene så mye som mulig, men jeg må jo se opp for å hente håndkleet, se etter en ledig dusj osv.

Det værste er allikevel ikke å være naken forran andre, men å vaske seg forran andre. Tror (og håper) ikke at det er mange som trives med å stå å gni på seg selv i et fellesrom.

Hallo :) Veldig interessant innlegg, fikk meg til å huske på minner jeg har fortrengt fra nettopp dusjen etter gymtimene!! Det var helt forferdellig! og sepesielt det at lærerinnen vår skulle dusje sammen med oss...!!! Uansett har min historie fått en positiv slutt. Selv om jeg endte opp med å aldri dusje etter gymmen, har jeg i dag blitt helt avslappet til min egen kropp og synes faktisk at det er befriende med felles dusj, og vite at jeg ikke er redd lenger for at folk skal se meg naken uansett hvor mange komplexer jeg har... Og om sant skal sies så synes jeg også at det er positivt for meg å se andre nakne damer med sine egne skavanker og feil og mangler og glede meg over at jeg ikke er så gale som jeg trodde i forhold til andre kvinner!!! Men jeg må også si at jeg forstår veldig godt og respekterer de som ikke liker å dusje i fellesskap, og synes at det er viktig at folk får velge om de vil dusje med andre mennesker eller ikke. Jeg synes det er veldig bra at i mange svømmehaller/sportssentre osv. har de ofte et felles dusj rom og i tillegg noen enmanns dusjer vedsiden av :) Det er en god løsning synes jeg :)

På ungdomskolen vår var det nesten ingen av oss som dusjet etter gymmen. De fleste sa at de syntes det var ekkelt og kom med unnskyldningen "tenk hvis en av jentene er lesbiske!". Jeg skjønner jo nå at alle skulket unna dusjingen av samme grunn som meg; at ingen turte å stå der naken foran alle klassevenninnene sine.

De få som faktisk dusjet skiftet først til bikini på toalettet. På vidergående fortsatte det slik, bortsett fra at der da var to stykker som faktisk dusjet klin naken foran alle. Med oss var det heller de som ble sett på som sære.

Jeg er helt enig med deg. Med oss kunne all denne lyvingen, unnskyldningene, baksnakkingen og illeluktende skoletimene senere kunne blitt så enkelt unngått med å bare sette opp skillevegger og dusjforheng!

Spørsmålet var mer eller mindre seriøst ment. Jeg er nysgjerrige på hvordan dagens tenåringer får dårlig kroppslukt til å passe med den ekstreme kroppsfikseringen innlegget gir uttrykk for. Er det greit å stinke bare ingen ser deg naken?

Løsningen er kanskje å slutte med kroppsøving som eget fag?

Ad. karrierevalg. Som realfagslærer ville jeg forhåpentligvis ikke måtte forholde meg til akkurat denne tenåringsnevrosen. Samfunnet kan ikke forvente at faglærere med universitetsutdanning skal leke psykologer. Normal empati bør holde.

Naa er jeg fra bygda, og de jeg gikk i klasse med kjente jeg veldig godt. Vi brukte aa gjoere mye morsomt i dusjen paa gymbygget etter gym. Det var to "herregarderober". Den ene hadde dusjer uten forheng/skillevegg og maatte trykkes inn hvert 30 sekund, og den andre garderoben hadde skillevegger og dusj uten knapp... I den foerste garderoben brukte vi aa springe i sirkel og trykke paa alle knappene, samt fylle golvet med saape og skil paa raeva, sinnsykt morsomt. Den andre garderoben hadde vi sjelden tilgang paa, men naar den var aapen pleide vi aa tette sluket med dasspapir og fylle dusjrommet med vann til det var en del cm vann i hele "dusjrommet". Der ble det ogsaa brukt en del saape og sjampo samt vill skliing i Adams drakt. Ogsaa skal det ogsaa nevnes at vaktmesteren ikke var saa veldig glad i slik aktivitet som igjen ga oss en ekstra dimensjon, da vi alle var litt paranoide og redde for aa faa kjeft av Sjoebakka-Per!

Vet at dette er litt Off Topic her, men tenkte bare aa komme med den andre versjonen av saken ogsaa, at fellesdusj naar du er gutt i barneskolen kan vaere ordentlig goey. Og det at vi var nakne tenkte vi nok ikke paa:)

Men jeg skjoenner at en del finner det ubehaglig, og da synes jeg det er merkelig at det ikke er noe system/kommunikasjon blant elev/foreldre/laerere som kan lage alternativer for de som synes det er ubehagelig... Og hvis noen hadde haapet og dusje etter oss i guttegarderoben saa hadde de nok blitt veldig sene til sitt neste gjoeremaal...

Fei for hvem sin dør ? Din eller ?

Hva er det som får folk til å tenke sånn? Var ikke noe fornøyd med utseendet som ungdom - spesielt ansiktet. Men å dusje var ikke noe stort problem. Det verste som skjedde var når en eller annen tosk i blant fant på å sprute isvann rundt i rommet. Hadde ikke sansen for det. Men jeg visste jo at ingen "så rart på meg". Jeg kikket jo ikke på dem - så de kikket vel ikke på meg heller. Hvordan kommer noen på idéen om at alle ser på dem? Det er ingen som er så spesiell at noen gidder å se på dem. Og hva om en ikke er særlig pen? Ingen gidder glo bare for det...

Dette kan jeg relatere til på så mange nivå at det er ikke mulig. Jeg er virkelig en jente som er atletisk og alt, men det var dusjingen som kom og tok meg. Fra 3. klasse begynnte jeg å skulke gym så godt som hver dag. Dette varte da frem til videregående da jeg omsider tvinget ledelsen til å la meg få bli privatist i faget. Men nå sitter jeg jo fint i det, for de har endret eksamensform til muntlig-praktisk. Dette har de gjort for å "straffe" de som de anser som late og derfor ikke klarer bli med i gymmen på skolen. Så langt har jeg ikke hørt om noen som har fått over karakteren 4 i dette, og da jeg selv hadde eksamen tidligere i uken så var eksamen satt opp helt på tryne. Lidelsene de skal påføre oss med gym og dusjing stopper liksom aldri.

Du trenger noen å snakke med, helst noen med utdannelse innen området. - tenårings angst...

så sant.

Haha, den siste "Husk å vask tissen! Foran alle de andre..." ga meg en liten lættis xD Men altså, kunne ikke vært mere enig. Har tenkt tanken selv, men har følt meg så rar fordi at ingen av de andre jeg har spurt om "syns dere det virker mer lurt?" har sagt noe, men heller titta rart på meg og sagt "Du, vet du at du er rar?" :) Så jeg kunne ikke være mere enig :D

Så sant skal sies, hater jeg de fordømte fellesdusjene! Jeg er 16 år, komplekser, ikke særlig kul, men ikke overvektig heller. Sist gang jeg dusjet i en fellesdusj var i høst, med skillevegger, i 10 sek. Etter det, nada! Jeg hater dem! Det er fordømmende blikk, raske dusjer, hvem som skal ha kroken osv.. Ble ertet første gangen vi hadde gym på ungdomskolen for at jeg ikke dusjet, etter dette, dusjet ingen. sånn en av og til. Læreren var mann og kunne ikke dusje med oss! Takk Gud for det! Jeg har aldri opplevd tvang fra lærerene til å dusje, du gjør det bare ikke. Kan noe fortelle meg hvorfor dette skjer? Jenter fra 10-19 blir tvunget inn i en dusj som ligner et fengsel og skal dusje sammen? Noen kan jo ikke takle synet av hverandre fra før av, men å se dem naken, tar knekken på de fleste. Husker alle kranglet om kroken, noen låste døren, ba dem ikke se og noen kledde til og med på seg der inne.. Selv nå, dusjer ingen, men likevel, jenter takler ikke å bytte foran hverandre engang! En del i klassen min låner da dusjen og doen til å bytte, og da er det snakk om undertøy, ikke naken. Vi er ikke mennesker på fangeleir, vi er personer med følelser og fordømmelser..

Åhhh jeg er så enig!! Har fortsatt mareritt om de jævla gym-/svømmetimene.. Jeg likte egentlig å trene styrke, løpe osv, ALENE, men ballspill, stafetter etc var helvete. Også den helvetes dusjinga. Jeg tok 2-årig yrkesfag istedenfor allmennfag mye pga at jeg ikke orket mer gym.. Jeg var skoleflink, tynn og ok trent, men følte meg som den styggeste og teiteste i verden. Bitter, ja...

Jeg har vel egentlig hintet flere ganger til læreren min at jeg virkelig ikke vil skifte foran alle de andre. Det jeg gjør er vell å skifte på toalettet oppe på skolen for så å gå ned til gymbygget og delta i gymmen. En gang så en av lærerene at jeg kom ut av doen med gymklær, det han gjorde var å kjefte på meg fordi det ''ikke var lov å skifte på doen'' også gi meg en anmerkning for ''brudd på ordensreglement''. Jeg tror jeg kan trygt si jeg har en tilbakevendende angst for å dumme meg ut eller at andre skal le av meg. Det jeg mener gymlæreren min og en hel del andre mennesker bør lære seg er at jeg er FAEN ikke som alle dere andre. Bare fordi du står foran meg og sier ''skjerp deg, det går bra'' for så å forvente at da skal vel alt gå bra, så går det ikke bra. Jeg takler det ikke, og jeg vil gjerne møte den psykologen som mener å si ''skjerp deg, det går bra.'' eller ''ro ned.'' hjelper noe som helst. Ingen tenker likt, og derfor kan ingen vite akkurat hvorfor noen oppfører seg som de gjør. Jeg skulle bare ønske folk kunne klare å ihvertfall prøve å se at kanskje ikke alt er sånn som de tror.

Patetisk. Get a life -- as in "meaningful".

om mine barn ikkje føler sg bekvem med å dysje i fellesdysj så skal de slippe.... har ikke tenkt å tvinge den til det...

Eeeeeeh, jeg er 31 år. Leste du innlegget eller? Hele poenget handler om tenåringsangst. Og tro meg det er snakket igjennom.

Silje: Det jeg mener er at du i dine komentarer er grovere i beskyldninger og fornærmelser enn de som tillater seg å være uenig med det som skrives i hovedinnlegget. Man kan ikke skrive at noen seriøst burde revurdere livets rett og samtidig kreve respekt for egne (og andres) meninger. Det gjør snarere at jeg mister all respekt.

Thomas Storvik

Jeg hadde akkurat spist frokost, lå bare i senga, du vet, med pc'en oppå magen, og surfet gjennom dagens nyheter i VG. Jeg hater å vite hva som skjer i verden, det er så jævlig føkkings deprimerende, på nippet til psykisk selvskading, men likevel, jeg greier ikke holde meg unna, jeg er avhengig. Jeg var på vei til å lukke fanen og begi meg ut på dagens aktiviteter da jeg kom over "Kvalm av fellesdusj", jeg trykte på linken og begynte å lese.

Jeg hadde det omtrent på samme måte som deg, forskjellen er bare at jeg er gutt. Mange sier at det er verre for jenter, men det er bare bullshit. For det du skriver passer (om man bytter ut jente-ting med gutte-ting) et hundre prosent på meg. Jeg var ikke den som hadde de verste skavankene, men slet noe jævlig med intimdusjings-sesjonene likevel. Det som reddet meg var at det var andre gutter som hadde det mye værre, de som ble mobbet for å ha liten tiss, eller rødt hår på kuken, fotvorter, fødselsmerker og sånne ting, de ledet oppmerksomheten bort fra meg, men tenk deg hvor stort helvete var for disse guttene, de som ikke bare hadde litt mage og fregner som meg. De kalte meg for "Bolla" i mange år, men det tålte jeg. Men tenk på han gutten som ble mobbet for å ha liten pikk i 8-9 år, FYFAEN, det kan ikke være bra for selvtilitten, OG ALT DETTE HADDE IKKE SKJEDD OM DET IKKE VAR FOR FELLES-DUSJENE.

Hadde det vært "normale" dusjer, så hadde folk fått hatt "skavankene" sine i fred, for seg sjøl, og mange mennesker hadde fått en helt annen hverdag. Det er på tide å fjerne dette konsentrasjonsleir opplegget en gang for alle. Ja men det skal være likt for alle sier de (politikerne), I Norge er vi alle man alle, likhet for alle. Men det de (politikerne) ikke helt greier å skjønne, det er at vi alle blir ikke like selv om at vi dusjer i samme dusj, vi blir faktisk bare mer ulike, fordi vi ER FORSKJELLIGE.

Fint å høre historien din, dettte er noe som må komme frem i lyste, du er flink til å skrive, du har en laidback, selvforståelse langt over gjennomsnittet. Og humor :)

Kjærlighet & Fred <3

Høres ut som om du har Dysmofofobi.
The Merck Manual of Diagnosis and Therapy beskriver dysmorfofobi som «overdreven opptatthet av en defekt i utseendet. Det fører til betydelig ubehag og kan forstyrre sosiale, yrkesmessige eller andre viktige funksjonsområder».* Fordi de som lider av dette, kan innbille seg at de har en bestemt defekt, eller kan overdrive en ubetydelig feil, er tilstanden også blitt kalt innbilt stygghet.

Du burde skaffe deg en Psykolog. Snarest. Så kansje du blir kvitt problemene dine mens du fremdeles er smellvakker.

Leste du egentlig hele innlegget? I såfall burde du lese siste del en gang til. Men takk for komplimentet ;)

Karin Susanne Gustavson

Hei, kjenner meg godt igjen i det du skriver her, men du skal vite at all argumentasjonen din egentlig er totalt unødig. Det er nemlig du og BARE DU som har rett til å bestemme over din egen kropp. Når skolen brukte trussler og gruppepress for å få deg til å blottlegge kroppen din i andres påsyn, var dette et alvorlig overgrep. Det å i det hele tatt kreve at det oppgis en grunn til å ville slippe, er langt over streken. Skolene bruker fremdeles i dag argumenter som at det skal gi elevene et sundt syn på kropp og nakenhet å tvinge dem til å dusje og skifte sammen. Dette er imidlertid bare et påskudd for å ofre elevenes rett til privatliv og autonomi over egen kropp for å slippe økte utgifter til utstyr og renhold i garderobeanleggene. Resultatet er at elevene krenkes på det groveste (også de som ikke føler noe ubehag i felles dusj og garderobe) ved at en rett som alle mennesker i utgangspunktet har (og som skolen til og med lærer elevene at de har) blir nektet dem. Alle som innordner seg i et system der man presses til nakenhet eller intimitet med andre, krenker seg selv og sine medmennesker gjennom å gi etter for utpressing. Da kan man jo også lett tenke seg at terskelen blir mindre for å mobbe og trakasere medelever fordi både selvrespekten og respekten for de andre ungene så systematisk brytes ned. Man blir en unntaksgruppe fra vanlige normer og rettigheter. Det er heller ikke noen andre arenaer i samfunnet hvor en slik handlemåte er akseptert. Dersom noe slikt hadde foregått i hjemmene, på fester, på arbeidsplassen el.l., ville det blitt ramaskrik. Se for deg at sjefen på arbeidsplassen din en dag kom og sa at du måtte kle av deg sammen med medarbeiderne dine, ellers ville han\hun sabotere dine frmtidige karrieremuligheter! Andre sammenhenger som innvolverer nakenhet med andre, som svømmehaller, treningssentre ol., er også høyst frivillige. Da jeg gikk på skolen, hadde jeg ingen som helst problemer med å skifte og dusje i svømmehallen og på ballett-treningen, for der var det ikke noe krenkende element av tvang med i bildet. Kanskje er vi så vant til at skolen er et sted der man har rett til å tvinge elevene til å innordne seg og gjøre som de får beskjed om, at mange mennesker glemmer hvor grensen egentlig går for hva mennesker kan tvinges til. Likevel må denne nærmest ubevisste overgrepskulturen i skoleverket stoppes snarest. Du har gitt et godt bidrag til denne kampen gjennom å løfte frem ubehaget ved felles skoledusjer her. Hvis du har eller får barn selv, så stå opp for deres rett til en skole som legger opp til å gi ALLE elevene et reelt valg med hensyn til egen kropp, ikke bare de få som det rakner helt for. Enten man er allment sjenert, har komplekser, er religiøs eller rett og slett ikke har noen god forklaring på hvorfor man ikke vil, bør man ha rett til selv å bestemme hvem som får se en naken. Ikke gi etter for press og skån neste generasjon for dette uvesenet.

Jeg synes innlegget er helt sykt. Foreldrene dine burde ha tatt deg med på Sauna i Tsjekkia. Der drar hele familier besteforeldre, barn osv og alle er nakne. Du finner ikke en eneste mann med stå fordi det ikke er noe seksuelt rundt det. Man ser da at INGEN kropper er like og ALLE har noe uperfekt. Vi er mennesker og det å godta kroppen som den er er kjempeviktig. Derfor trenger man å se at alle er forskjellige for da føler man seg ikke så annerledes for ingen er like.

Spot on! Et mareritt i min barne og ungdomsskoletid! Hva med å gjøre halvparten av alle offentlige dusjer om til dusjer med muligheter for forheng etc? Så kan di som føler det få privatliv....

notanymore

Jeg kjenner meg utrolig igjen i dette. Etter en del ungdomsår med mensen flere ganger i mnd og glemt gymtøy, ble alt mye bedre når vi begynte å ha gym i siste time, dette gjorde at jeg kunne delta i gymtimen for så å dra hjem for å dusje, dermed steg også karakteren i faget. Jeg husker før puberteten slo inn var det å dusje i fellesdusj en lek, bokstavelig talt. Nakenhet er flott og fint det så lenge man er syns det er greit selv. Jeg håper barna mine føler seg vèl i fellesdusj, men gjør de ikke det så er det greit også. Kommer aldri til å tvinge de i den ene eller andre retningen. Aller helst håper jeg at dette er ikke er et problem i den tid da det bør være muligheter for å dusje i fred og ro.
Folk må gjerne dusje i fellesdusj, så lenge jeg kan få dusje i fred! :)

Hopper over kommentarene i farten ;) - men enig i det du sier - "skillevegg og dusjforheng" - i all verden: hvorfor finnes ikke dette? - rasjonalisering på barn/ungdoms, og også voksnes vegne???? - fy skam!!!! Veldig betimelig innlegg - på vegne av både frilyndte og mer sjenerte individer (religiøse ell. ikke).

Hilsen, en som heller ikke visste bedre, vendte seg til idiotiet, men innser at privatlivets/kroppens fre(d) - er det på tide å respekter-é. Takk Suzanne :)

Det går da an å ha enda større perspektiv enn hva som skjedde for 35 år siden, eller hvordan det vil være om 35 år. Kulturer endrer seg ganske sakte, på enkelte områder. Jeg synes iallefall at denne problemstillingen er veldig komplisert og henger sammen med mange vanskelige temaer. Jeg tror man burde se på hva som er best for samfunnet som helhet, istedenfor å umiddelbart la barn og ungdom selv bestemme hva de vil gjøre. Hvis jeg er en sau fordi jeg ønsker å vurdere ting nøye før jeg stemmer for endringer, så får det heller være.

Jeg skal faktisk tørre å påstå at majoriteten av de som ikke har gym på skolen, ville hatt det dersom de slapp felles dusjing. Uansett hva grunnen er til at man ikke vil dusje med andre så er dette et problem skolene kunne løst med bare litt velvilje. Hvorfor ikke gå til anskaffelse av private avlukk slik at alle kunne få dusje å skifte i fred? Noen vil kanskje si at det å ha felles dusjing skaper en "trygg og sunn" holdning til kroppen sin? Mulig det, for noen, men for de fleste bidrar det bare til at de ikke får grunnlag til karakter i gym. Fellesdusjing er noe som i liten grad fungerer i praksis å som lett kunne vært avskaffet

Så du er en av de mange usikre personene som trykker ned homofile hver gang dere lager en unnskyldning for å ikke finne ut av det?

Det synes jeg ikke var veldig pent sagt BS.

Herregud, denne kjenner jeg meg så sykt igjen i!! Ble lite gym og svømming på meg på u.skola, på vgs var vi så heldige å ha gym før fritime og som siste time, så da dro jeg hjem og dusjet. Svømming hadde jeg vel én gang i løpet av mine tre år på vgs, for da måtte man jo dusje sammen med de andre.
Roskilde og fellesdusjer for et par år siden var ikke morsomt, men gikk greit, da jeg bare hadde i meg et par øl og tok noen trekk før jeg dro bortover :P
Den dag i dag, snart 29 år har jeg samme problemet. Kunne godt tenkt meg å gå i bassenget for treningen sin skyld, men klarer ikke tanken på fellesdusjene!
Enig med deg, sett opp skillevegger og dusjforheng!
Og jeg har også en helt normal kropp, til dere som måtte lese dette og kanskje tenke noe annet.

Kjenner meg veldig igjen i det du skriver her... Hatet gym, svømming osv i ungdoms skolen.. Ble hakket på av lærere både i klassen og på foreldresamtaler... Det som irriterer meg mest, er at jeg som voksen, via en venninne som har hatt noe trøbbel med sin datter kommer over lov om disse tingene.... Skolen kan faktisk IKKE tvinge elever til å dusje på skolen... Det har dem ikke lov til... Jeg opplevde det hele som trakassering da jeg gikk på skolen, og det å oppdage at det ikke var lov, og at ingen forsvarte meg. Det gjør meg skikkelig sår. Nå hadde jeg gym i de siste timene på skolen men hadde en halv time med buss før jeg var hjemme og hoppet i dusjen da jeg kom hjem... Men det var nok ikke så nødvendig bestandig... For innsatsen i gymmen ble heller ikke så stor, og ble nok veldig sjelden svett...

Nåja... Problemet her var vel ikke at de ikke dusjet sånn generelt sett, men at de ikke dusjer sammen med andre. Hjemme i eget dusjkabinett på eget bad med låsbar dør vil jeg nok tro det går helt fint!

Herregud for noen pingler dagens generasjon. At å dusje nakne med artsfrender skulle være fælt, grenser til det dummeste jeg har lest. Må dere stikke fingeren i jorden og ta dere sammen. Dere kunne jo forsøke å løfte blikket fra egen navle.

Husker en episode fra offentlige bad paa island...
Jeg og noen kompiser var der paa speidertur for fire aar siden, og gjennom de dro vi paa endel offentlige bad.
Der er det faenmeg en vakt som passer paa at alle dusjer nakne, og der var det gjerne 15 dusjer paa ti meter...
Maa inroemme at det var litt ukomfortabelt...

Forbanna irriterende bloggere, SKAFF DEG ET LIV!

For meg døde denne teksten i det du dro inn Auschwitz........... desverre.

MarteSvarte

Les hva jeg skrev en gang til du.

Som regel burde fellesdusj være uproblematisk, men det er på tide å innse at det ikke er det for alle. I Bergen har Ungdommens Bystyre fått gjennomslag for skillevegger mellom dusjene i garderobene. Dette har ungdommene ønsket og satt på dagsorden, og politikerne lyttet og ga dem gjennomslag i Bergen bystyre. Herved oppfordres alle andre bystyrer til å gjøre det samme.

Må bare kommentere dette "Vi er ikke dyr, men individer". Alle organismer er individer. En maur/hund/sølvkre er et individ. Og for det andre så er vi mennesker dyr. Forstår poenget ditt og hvor du vil, men det gir dessverre ingen mening.

Smurfen Thomas

Hvis man ikke takler å dusje i fellesdusj så burde man ta seg selv i nakken å dra seg til psykologen. Dessuten trenger man ikke ta de aller mest detaljerte og intrikerte vaskene i en fellesdusj, det handler stort sett om å vaske svetten av seg, og da hovedsaklig under armene og på føttene så man slipper å lukte surt resten av dagen til man kommer hjem. Når du er hjemme kan du vaske dåsa nøyere og barbere det som skulle trenges av legger og andre hårete områder...

Jeg kan ikke si at jeg digger fellesdusjer, men det er jo ikke vanskelig å forstå hvorfor dusjene er bygget slik, og hvorfor man må dusje etter gym/svømming så jeg ser ikke helt problemet. Slutt å syt, få litt bein i nesa og slutt å lete etter ting å bekymre seg for.

Det er nok verre å dusje etter gymtimen i dag enn det var før i tiden, da de aller fleste har mobiltelefoner med kamera nå til dags.

Nesten litt tragikomisk å se alle kommentarene som mener at det bare er å skjerpe seg, gå til psykolog etc. Dere lever virkelig fullstendig i deres egen lille boble om at det er enkeltelevene som har et problem, og at nakendusjing sammen med andre både er sunt og naturlig. Dere ignorerer fullstendig alle de tusner av elever som blir mobbet i dusjen. Dere lukker øynene, og tenker at barn og ungdom bare er snille og nusselige og gjør ikke sånt. Og det er sikkert bare småerting, ikkesant? I følge dere har elevene bare godt av å bli mobbet. Enten dere vil eller ei kan ikke disse elevene gjøre NOE SOM HELST med at de blir mobbet. Elever mobber hverandre for DEN MINSTE TING: liten tiss, sen pubertet, tidlig pubertet, overvekt, undervekt... og allikevel skal dere stue 20 VIDT FORSKJELLIGE KROPPER sammen i en trang fellesdusj to ganger i uka. Herregud... og det er ikke få ganger jeg har hørt om elever som har blitt tatt bilde av i dusjen, som har blitt sendt ut til hele skolen. Dere lukker øynene fullstendig for at slike ting skjer.

Dere er så ignorante at det er til å bli kvalm av. Dusjing er en privatsak, og det ER faktisk et overgrep å tvinge andre individer til å kle seg kliss nakne foran andre. Man trenger ikke å ha psykiske problemer for å ikke like å dusje sammen med andre. Både på min barne-, ungdoms- og videregående skole var det INGEN av jenteelevene som likte å dusje med de andre (må nevne at dette var tre skoler tre forskjellige steder, med helt forskjellige elever). Jeg ser at noen her foreslår å bare sette inn bare et par båser, for "de som vil". Jeg tør ikke tenke på all kranglingen som hadde oppstått om vi bare hadde hatt to båser på skolene jeg gikk på! Alle hadde ønsket å bruke de, og det var til og med en enorm diskusjon om hvem som skulle få "hjørnene". Resultatet var at alle dusjet i undertøy...

Jeg kan ikke forstå deres sykelige, nesten psykopatiske trang til å stue barn og ungdom nakne inn i dusjer. Dere lever i deres egen verden om at "de har godt av det, og de burde gå til psykolog om de ikke liker det". I følge dere er alle tre klassene jeg gikk i psykologiske særtilfeller. Det er ikke NOE problem med å sette opp forheng eller båser! Elevene er der inne i to minutter, etterpå kommer de ut i garderoben hvor de vil oppleve det fellesskapet dere snakker så varmt om. Eneste forskjellen er at de som ikke vil, ikke trenger å stå der og gjemme seg bort, bli mobbet eller traumatisert. Ikke alle sprader nakne rundt hjemme med familien sin og opplever det så naturlig som det andre gjør. Puberteten er en sårbar fase hvor elevene trenger å få ha kroppen sin i fred om de ønsker det!

Det er trist at noe som kan fikses så lett ikke bare fikses en gang for alle. Jeg skjønner tanken bak argumentet at det er sunt å se "ekte mennesker" i stedet for det forvridde kroppsbildet vi får fra media, men jeg er også uenig med konklusjonen om at dette liksom skal virke selvtillitsbyggende i praksis. Selvfølgelig; i et ideelt samfunn ville det vært fantastisk om alle tenåringsjenter var venner og kunne smile, danse og le i dusjen, komplimentere kroppene til hverandre og bygge opp en gruppeselvtillit med et motto i retning "vi er kvinner, og vi er alle flotte akkurat sånn som vi er!" Men la oss prøve å tenke litt realistisk: du trenger ikke lide av angst eller depresjon for å mislike fellesdusjer. Det er ingenting sært ved å ha dårlig selvtillit. Faktisk skal man lete lenge etter en jente i puberteten som ikke er misfornøyd med utseendet sitt på en eller annen måte. Det jeg egentlig lurer på er, vil en usikker 13-åring med fødselsmerke og kviser virkelig få bedre selvtillit av å bli tvunget inn i en dusj, kliss naken sammen med venninner og ikke-venninner som enten har, eller ikke har, fødselsmerker og kviser? Skal en jente med appelsinhud på rumpa føle seg bedre med dette bare fordi hun ser en annen jente med litt skjeve pupper? Dessverre fungerer det ikke sånn. For det første føler noen seg så ukomfortable i settingen at de ikke tør å løfte blikket for å se på de andre jentene. Da er poenget allerede borte. For det andre så forsvinner ikke godt innebygde usikkerheter så enkelt som bare det. Som voksen kvinne kan jeg nå si at det vil alltid finnes dem som i mine øyne er penere enn meg selv. Dette er lett å godta, men for et barn er det ikke like lett å ha slik et avslappet forhold til sitt eget utseende og kropp. Det er ikke kun fotomodeller og popstjerner som er idealet for unge jenter. De måler seg opp mot hverandre, de sammenligner alt som sammenlignes kan, og det vil alltid være en tapende part i sammenligningen. Og dessverre, i vårt utseendefikserte samfunn er "penere" i mange unges øyne synonymt med "bedre". Artikkelforfatteren nevnte psykolog og en god og støttende kjæreste som en oppskrift på å bli kvitt dårlig selvbilde, og dette høres for meg ut som en mye sunnere løsning enn den man kan finne i en svett fellesdusj på barne-eller ungdomsskolen.

Forresten, ser mange påpeker at en ikke løser noe ved å sette opp skillevegger. Da blir spørsmålet mitt: løser vi noe ved å tvinge de stakkars jentene (og guttene, som jeg for såvidt ikke kan snakke for) til å vise seg fram? Jeg er utrolig nysgjerrig på å høre nøyaktig hva målet er, hva som er samfunnsmessige viktig ved å unngå å sette opp vegger/forheng. For det første, er jeg ikke helt sikker på om "seksuell/kroppslig frigjøring" er et godt nok svar her. Det er klart at nakenhet er en helt naturlig ting, men det er da mange naturlige ting her i verden som man ikke nødvendigvis har lyst å gjøre i all offentlighet? Og det å komme med historier fra saunaer i syden blir jo bare for dumt. Vi bor i Norge, og vi har den kulturen vi har. Skal den endres, må det større tiltak til enn å tvinge skoleelever til å dusje sammen. Blir også litt provosert når jeg ser den "bare takle det"-holdningen enkelte har. "Jeg taklet det, derfor bør alle takle det". Det er fint og flott å se at flertallet har klart seg bra, men _hvorfor_ skal det i det heletatt måtte takles? Får en følelse av at mange er tilhengere av frasen "det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere". Ser jeg et bevis på noen som har fått bedre selvtillit etter å ha utsatt seg selv for noe så flaut og traumatisk som en fellesdusj på barne/u-skolen kan være, vil jeg ydmykt godta at saken kanskje er mer kompleks enn slik jeg ser den akkurat nå. Men slik jeg ser det i skrivende stund, er retten til å bestemme over sin egen kropp det som først og fremst burde stå i fokus.

For min del ble det etterhvert helt kurant å dusje etter gym. Tror brorparten av alle som presser seg til å presse seg seg ut av komfort-sonen nok ganger, etterhvert oppnår gevinst gjennom en utvidet sone. Gjorde det som fjortis, gjør det hvis behov, som 36-åring.

utrolig godt poeng!
personlig tror jeg oppriktig på at naturlig nakenhet hjelper med å motvirke det unaturlige kroppsidealet og kroppshysteriet i dag. MEN d er en periode der fellesdusjing er PYTON for mange (mobilkamera hjelper heller ikke) og en enkel løsning er, som du sier, skillevegger og forheng, evt en liten dør (tenk prøverom), med en krok på utsiden en kan henge håndduken på.

Her hvor jeg bor -nord i gokk- har de prestert å lage et badeland med fellesdusjer: en rekke dusjer klemt inne på et bittelite område, uten hyller til såpe, noen slags skillevegger og i det hele tatt. Der står du å dusjer ti cm fra naboen, og bør IKKE bøye deg ned etter såpe eller shampo med rumpa vendt mot noen...

Jeg synes det er trist at så mange synes det er fælt å stå naken framfor andre. Forstår hvordan de har det, (tror jeg iallefall), men kan med stolthet si at jeg ikke er en av dem.

Tror dette er sånt man venner seg til fra man er barn. Har man vært i bassenget en gang i uken helt siden babysvøm, er det ikke så skummelt å dusje med andre. Men mest av alt tror jeg at holdningene til nakenhet fra folk rundt deg er avgjørende.

På min skole var det ingen som ville vise seg nakne. INGEN. (iallefall ikke i jentegarderoben) Helt siden 5-6klasse var det vanlig å skjule kroppen så godt som overhode mulig ved hjelp av håndklær eller undertøy i dusjen. Ja - i dusjen! Vi hadde skillevegger, så det var faktsik mulig å holde håndkleet som et skjold fremfor seg mens vannet sto på. Jeg skjønte altdrig helt hvorfor det ble sånn, men for å ikke skille meg ut ble jeg selvsagt med på sirkuset. Hjemme har vi alltid hatt et avslappet forhold til nakenhet. Det å gå naken gjennom stua for å hente klær etter en dusj var aldri en stor sak. Men en dag må vi alle ut å møte virkelighetet.

Synes det er utrolig at folk mener folk er "pysete" fordi de ikke eier selvtillit nok til å dusje naken med andre. Jeg har ingen som helst problemer med å dusje naken i fellesdusjer nå, men da jeg var yngre var dette et stort problem for meg, så jeg ser hvordan folk ikke klarer å komme seg over det. Makan til frekke folk i kommentarfeltet skal man leite lenge etter! Om de bare kunne innse at folk er forskjellige og kunne satt seg litt mer i andres situasjon hadde alt vært så mye bedre. Er så jævla enkelt for folk å si "det er bare å gå inn, vaske seg og gå ut", men om du har et dårlig selvbilde fra før hjelper det ihvertfall ikke å vise sin aller mest sårbare side for folk du kanskje ikke kjenner eller stoler på. Blir så utrolig provosert over enkelte kommentarer her som at kvinner som ikke tørr å dusje i fellesdusjer er "sære" og at dagens nordmenn tar seg så sykt nær av alt. Om personene som kom med dette utsagnet selv hadde følt på hvordan det er å ha angst for slike ting hadde de heller holdt kjeft og vært litt mere fornuftige i hva de kommer ut med her.

Ja, hvorfor skulle det være så vanskelig å sette opp noen dusjforheng og skillevegger. Så kan de som mener det er helt naturlig å vaske tissen sin foran andre gjøre det, og så kan vi som liker å gjøre det bak et forheng eller noen skillevegger gjøre det.

Ingvill Kristensen

Endelig! Har aldri kommet over noe som jeg så inderlig selv kunne ha skrevet - ordrett. Får ikke til å ordlegge meg riktig for mitt inderlige store ønske om ett jævla dusjforheng. Nå er jeg 20 og er heldigvis ferdig med barneskole, ungdomsskole og videregående. Men for et slit? Jeg har en gjennomsnittskropp, men var vel langt over gjennomsnittet når det kom til å ha venner og være utadvent. Likevel, kroppen min var det ikke lov å ha grenser for? Det er jo så lite som skal til! Et dusjforheng, så har man valget. SITT EGET valg.

Cody Kristian Håkonsen

Hm, oppsiktsvekkende komplekser av udimensjonale påkjenninger du beskriver. Jeg skjønner veldig godt at dusjing i felleskap kan virke skummelt og ekkelt, men til syvende og sist er det hjernen din som erindrer din angst. Nervøsitet til fellesdusjing er en felles tenåringskvale, men du beskriver følelsene dine som angst-symptomer, derav at vi her snakker om en diagnose. Av den grunn oppfordrer jeg alle lærere rundt om i landet om å være ops på denne utviklingen og ta de elever som er tøffe nok til å snakke med læreren om emnet, seriøst.

Cody Kristian Håkonsen

Det er ingen tvangsdusjing etter gym, men anses som en del av rutinene etter gymnastikk.. eller? Jeg ser at det derimot kan oppleves som tvang, tenåringer snakker jo seg imellom og kjenner lukten av svette, og gymlærere er ofte såpass trange i nøtta at de ikke tar ikke-dusjende elevene seriøst. Innlegget ditt tar opp et viktig emne som jeg tror det er viktig å belyse, nemlig tvangsopplevelsen til fellesdusjing. Det eksisterer forskning som samsvarer med argumentet flere benytter seg av her, at fellesdusjing motvirker moteindustriends bilde av skjønnhetsidealet. På en annen side har du et poeng, nakenhet er en privatsak, så spørsmålet blir da om fellesdusjing er et overgrep mot den private sfære eller om det her er snakk om sykeligjøring av noe som egentlig er veldig naturlig, menneskekroppen.

Hvordan kan du si at dette er sykt? Jeg kjenner meg svært godt igjen i dette. Dusjingen på skolen var et helvete! Har du noen gang vært først eller sist i utviklingen og virkelig følt på skinnet når folk står og ler, peker og stirrer på kroppen din? Det er faktisk jævlig ekkelt. Å bli beglodd på og uthengt fordi man er annerledes er grusomt for et barn/ungdom.

Jeg tenker tilbake på den dusje-tiden som helt grusom. Fikk slettes ikke noe godt forhold til kroppen min av det. Man tvinges til å blottes og hånliggjøres, før man selv er klar til å vise frem kroppen. Jeg har fram til den dag i dag som 30-åring enda ettervirkninger etter dette.

Heeerrregud!!!Tenk å være så flau for kroppen, totalt merkelig for en som er vokst opp i nordnorge. I min barndom/ungdom dusjet vi oss som om det skulle være det selfølgeligste i verden og ingen brydde seg om noe anna enn å bli rein etter ei svett treningsøkt, stakkars dokker søringa dokker har mye å lære ja!!!

Jeg var ei helt normal jente, mange venner, verken upopulær eller populær, normal kropp. Men den jævla dusjen var et problem. Av 20 jenter i klassen var vi rundt fem som dusjet. Eneste grunnen til at jeg dusjet var at min mor tvang meg. Og jeg hadde faktisk ikke noe stort problem med de som dusjet, det var helst de som sto på utsiden av dusjen jeg likte minst.

De veldig populære jentene som ikke tok fem flate øre for å fortelle guttene hvordan du så ut, Guttegarderoben som lå vegg i vegg, og døra inn til garderoben som kunne åpnes med et kronestykke og attpåtil hadde glippe under døra som guttene til stadighet puttet speil under.

Jeg kom meg gjennom de årene med dusjing på ungdomsskolen. Og jeg overlevde. Videregående var bedre, jeg fikk bedre selvtillit, og dusjen var ikke like fryktingytende. Når jeg andre året byttet linje til en mindre skole der vi var fire jenter i klassen var det null problem å dusje felles, fordi vi kom alle overens.

Likevel satte de 3 årene på ungdomsskolen et dypt preg på meg. Jeg er ikke komfortabel med å være avkledd foran andre, Min kjæreste gjennom fire år kunne ikke de 2,5 første årene, komme inn på badet når jeg dusjet fordi jeg syntes det var ubehagelig. Jeg "gjemmer" meg fortsatt vekk den dag i dag hvis han kommer inn. Selvom vi nå gjerne har sex kliss nakne med lyset på.

Jeg synes det er en menneskerett å få ha sin egen kropp i fred, at vi selv kan bestemme hvem vi skal vise oss nakne for. For min del så ble nakenhet veldig vanskelig, det ble iallefall ikke naturlig når det var påtvunget.

Uforstående

Hvis offentlig nakenhet er så jævla naturlig ville vel alle vært nudister. Eller hva? Ikke det? Tenkte meg det.

De der kompleksene som "ingen andre kunne drømme om", de har vi alle (hatt). For min del var det selve gymtimene som var det verste. Og det er sant det du sier om at du må få flerfoldige panikkanfall og sammenbrudd foran læreren/rådgiveren før noe skjer. Det burde være lettere å tilrettelegge litt mer.

Dette kjenner jeg meg igjen i. Jeg er av de som var/er litt anerledes. Jeg ble født med for trang forhud og skjevt urinrør, og måtte operere da jeg var 4 og 6. Resultatet ble at jeg ikke hadde forhud som de andre gutta, og dette skulle jeg trykkes ned og mobbes for fra 1. til 9. klasse. Det var ikke en gym/bade time og trening det ikke ble slengt dritt. Det værste var da det ble tema i klassen, og nevnt for jentene. JEG VILLE DØ! Forsøkte på hele barneskolen å ta opp dette med en lærer, men gud hadde skapt alle likt, så da var det problemet ute av verden, for han. Jeg ville fortsatt dø. Jeg måtte tvinge meg selv gjennom hele barneskolen, men da vi kom på ungdomskolen ble ting noe lettere en liten stund, for vi fikk gym i de to siste timene på fredag. Fikk etter hvert kjæreste og sex ble et tema.... det funka ikke. Jeg klarte ikke å vise meg naken for noen, ikke en gang en kjæreste. Da jeg var i militæret var jeg sistemann som løp ned i dusjen 10 min før leggetid, eller jeg droppa det. Dette var tidlig på 80 tallet, og jeg er idag 40, og klarer fortsatt ikke å dusje i fellesdusj, og jeg hater å være naken, også med kona mi.
Takk til latterlige klassekamerater, og et tragisk skolevesen.
Mange sier, søk hjelp, snakk med noen. Hvis bedreviterne hadde visst hvordan slik påvirker deg da du får det tråket inn i hele barndommen, hadde de holdt kjeft.

"Avasjon"? "Revulosjon"? HAHAHAHAHA.

Analfabetismen til side; du er bare et offer for kommersialismens vrangbilledliggjøring av menneskekroppen og har sett mer enn bra nok ut...at såpass unge mennesker i en slik fase føler seg lik du beskriver er et ubehagelig vitnesbyrd om hvor overfladisk og tom samfunnsånden har blitt, fremfor noe. Lenge leve 70-tallet!

Heh... Jeg har selv skulket gym siden jeg var 9 år. Nå er jeg 19, og har fremdeles ikke gym. Jeg nekter. Jeg har blitt så treumatisert av faget i seg selv, at jeg får angstproblematikk og hyperventilering bare jeg tenker på det. Jeg lyver til meg fritak, og skader. Jeg nekter å dukke opp, og vil heller stryke enn å ha gym og dusje med andre jenter. Jeg husker på barneskolen, den ene timen jeg var med. Det kom en mann inn i jentegarderoben når vi alle stod der kliss nakne. Jeg har så store treumer etter dette, og har oppfattet det hele som et stort, kontinuerlig overgrep. Aldri at jeg skal dusje med andre. I dag skifter jeg ikke engang klær blandt andre. Selv ikke bare singlet, selv om jeg har andre klær på meg. Jeg har så store komplekser over meg selv etter tvang i gymmen, at jeg tørr ikke engang trene blandt andre lengre. Hvis det er noen andre ved tredemøllene når jeg jogger, må jeg gå min vei, slik at vedkommende ikke skal se eller høre meg og den forbanna kroppen min. Tvangen til å dusje etter gym i skole er overgrep, og burde ikke skje i det hele tatt. Det kan bringe post treumatisk stress lidelse, angst, depresjoner, spiseforstyrrelser og mange andre psykiske lidelser, som så alt for mange lider av allerede.

Hvorfor ikke sette opp skillevegger så er mye av problemet løst? Da kan en også få vasket seg ordentlig. Gym skal være gøy og ikke traumatisk. Jenter i den alderen er sårbare. Hvis det var ille for meg som var ganske gjennomsnittlig, hvordan var det for de i klassa som var overvektige og som ble mobbet til og med med klærne på?

Jeg ser mange fordeler av å ha skillevegger i fellesdusjenene, en av de er også det å få vasket seg ordentlig! Nå som jeg er voksen er det ikke kompleksene for kroppen som er verst, men det å skulle vaske seg ordentlig nedentil, med tilskuere!

Og en ting til! Dere som ikke forstår problemet har vært veldig heldige! Det er mye traumatisk i skolen, og folk har forskjellige komplekser. Kan ikke se for meg at dere ikke har angst for noe som helst? Hvis dere har, så skulle jeg gjerne puttet dere inn i en jævlig situasjon, også kunne vi hørt hva dere har å si etterpå.
Tenker også at de som synes det var en enkel sak å vise seg naken ikke var de første til å komme i puberteten, heller ikke de aller siste. For de kraftige som er tidlig ute er det ikke gøy! For de radmagre som "aldri" kommer puberteten er det heller ikke gøy. Og det er faktisk ingen ting å få gjort med! Ha litt forståelse!

Traumatisk tid gir arr

Til alle dere som sier kommenterer med "Skjerp deg", "gå til psykolog" osv,- får jeg spørre om dere mobbet medelever på skolen? Jeg kjenner meg nemlig så altfor godt igjen i disse traumene med å bli tvunget til å stå naken sammen med minst 15 andre jenter etter både svømming og gym på skolen. Jeg ble både fysisk og psykisk mobbet fra 3.klasse, hvor alt mulig som fra mobbernes side skilte meg fra dem selv ble dratt frem som negativt. Jeg ble mobbet, utestengt, sparket, slått og revet i håret slik at små hårtuster stod igjen i hendene på mobberne. Jeg fikk også kastet melk på meg og en gang glohett vann i ansiktet. Jeg hadde og har ett helt normalt utseende, med en helt normal kropp. Som de fleste mobbeofre utviklet jeg mer og mer komplekser med meg selv og min kropp, noen utpekede og andre selvoppfunnede. Sistnevnte var jeg i stadig angst for at skulle oppdages ved den påtvungede nakenheten minst 2 ganger i uken, og jeg var en person som ble peket på og ledd av i dusjen, uten grunn. Likevel var det disse kommentarene jeg fikk høre når jeg gikk til enkelte (absolutt ikke alle!) lærere for å prøve å få hjelp og slutt med mobbingen som gjorde livet mitt et rent helvette. Jeg var tydeligvis for svak. Men hvem er det som kan kreve at en helt normal jente gjennom hele den obligatoriske grunnskolen skal måtte gjennomgå slik hets mot seg selv? Jeg mener selv jeg har vært kjempe sterk for å klare å overleve dette, og da gikk jeg i flere år med selvmordstanker. For noen kan det høres ut som om jeg var og er en veldig svak person, men da kan det sies at en ikke har opplevd å gå til skolen hver dag og vite at en skal møte på ens største mareritt alene, for jeg var flere år uten venner. Jeg gikk altså bevisst dit, kastet opp hjemme hver morgen og hadde så og si ingen fraværstimer gjennom skolegangen.

For å unngå det verste i garderoben skiftet jeg alene på toalettet, dusjet 5min før (snill gymlærer, som også var min kontaktlærer, forsto nok hvorfor jeg hadde kronisk mensen og støttet meg til å gå ned før alle andre) gymtimene var slutt, etter svømming var det dusjing med badetøy samtidig som jeg prøvde å gjemme meg bak et gedigent håndkle. Jeg fikk flere ganger panikkangst og holdt på å besvime i garderoben. Gruet meg også så mye til hver fellesnakenhet at jeg også kastet opp før svømme- og gymtimer. Dette gjorde at jeg på skolen sluttet å spise.
Svært mye av dette tror jeg kunne blitt unngått ved enkle tiltak i skolen, dersom noen faktisk hadde litt mer empati og forståelse for psyke, oppførsel og krav på individuell identitet i skolene.

Den dag i dag er jeg godt over 20 og sliter enda. Mine komplekser med meg selv ble utpekt og kraftig forsterket, i og med at det ikke bare var jeg som kunne se dem, men også andre. Jeg vet dette bare finnes i hodet mitt, men smertene har jeg kunnet føle både innvendig og utvendig og er det verste jeg har gått gjennom. Jeg sliter med panikkangst når noen tar på meg, unngår all form for offentlig bading, fellesdusjer og sportsopplegg uten enkeltdusjer. Er fremdeles redd for å være meg selv i fare for at noen skal utpeke noe nytt, selv om jeg nå omgås voksne mennesker som ikke ville funnet på å mobbe, ligger det som et lite instinkt og faremoment i meg, klar til å dras frem.

Så det er ikke slik at en bare kan tro at alt blir i orden ved å si at noen skal "skjerpe seg". Det er ikke slik det fungerer. Beklager..

Kom over dere selv, sure dusjing blandt andre tilskuere kan være litt skummelt, men angst bekjempes på en måte, "Bli komfortabel med din frykt og se den i øyet". Dette er hysteri uten sidestykke og en ganske simpel løsning er å bare "Hoppe i det"

Nils Petter

Gikk fint for min del, men helt enig med deg at man godt kunne hatt dusjforheng!

Veldig bra skrevet, med mange gode poenger. Fellesdusj er og blir ekkelt! Håransamlinger og såperester, og annet faenskap, pluss det den enkelte har i seg selv. Puh!

Fy steike så bra skrevet. Rullet rundt pp gulvet og lo, kjente jeg ble varm i hjerterota og noen kilo lettere av å lese dette. En ærlig og humoristisk vinkling på noe som burde ha vært et tema da fellesdusjen ble funnet opp. Sto forresten selv i fellesdusjen på Roskilde 2005, den klamme oppe ved hallen. Og Gud så mye vakre mennesker, alle med skavanker og feil men alle like perfekte;)

Det er virkelig ikke fellesdusjen som er problemet her. Folk får vær så god og dusje med andre, ingen skam i det.
Det som må endres er synet på seg selv og andre. At man er så bevisst på hvordan man selv og andre ser ut med eller uten klær er en kreftsvulst i samfunnet vårt. (nå skummet jeg bare gjennom innlegget her, men på meg virket det som om du var et ekstremtilfelle som grenser mot en forstyrrelse på samme måte som anoreksia.
En anoretiker blir ikke mindre bevisst på seg selv, selv om man fjerner alle speil.
Fellesdusjen er flere tusen år gammel, og er kommet for å bli. Det er synet på medmennesker og seg selv som har endret seg

Hehe, jeg kjenner meg så jæ... igjen i det du skriver. Vi hadde også svømming en gang i uka i tillegg til gym en gang i uka, og jeg klarte å sterkt overdrive en svak allergi for klor (takket være de stygge røde nuppene på armene, faktisk, sammen med forklaring om at "det klør/svir") for å slippe og løpe rundt i kroppskondom foran de andre (og dusje etterpå). Let's face it, å gå i badedrakt var sånn ca det samme som å gå naken). Jeg fikk til og med notis fra fastlegen om at jeg måtte slippe klor. Så var det gym, da, med fellesdusjer gjennom barneskolen, ungdomsskolen og videregående. Jeg tenker fremdeles tilbake på det med a-n-g-s-t. Litt halvsiviliserte dusjer burde i det minste ha skillevegger og forheng. Ærlig talt.

[…] på. Hun deler ufiltrert fra tilværelsen som singel alenemor, skriver rått og selvutleverende om kroppshat og ungjenters angst for fellesdusjen etter gymtimen, og deltar i tillegg i samfunnsdebatten, -sist med et innlegg i Aftenposten der hun forteller om […]

Skriv en ny kommentar