Skåååål for faen!

Nei, da jeg hyller ikke alkoholisme, forfall eller sykdom og fordervelse. Men så vidt meg bekjent er alkohol fortsatt et lovlig rusmiddel over store deler av verden. Og ja, selvsagt her i Norge. Tro det eller ei, men for de fleste er det ikke bare et rusmiddel heller. Men folk liker faktisk smaken av det. Helgefylla går sin vante gang hver bidige helg året rundt, og nå som desember og julebordsesongen har ankommet deles folket i to. Oss som skamløst innrømmer at fest med alkohol  og fulle folk er noe av det aller morsomste vi vet, og de som synes at både følelsen av å være full og ikke minst det å være omringet av fulle folk er helt motbydelig. Ja, og så en tredje part: de som ikke drikker, men som synes det er helt ok å være i nærheten av fulle folk til tross for at vi som drikker nesten alltid utøver drikkepress. Dessuten kan jeg som gammel bartender ærlig inrømme at selv  på både fjonge og mindre fancy utesteder/restauranter er det et ekstremt snevert utvalg av alkoholfri drikke til de som er avholds. Ja, for det er det dere er når dere ikke drikker. Og det er ikke et negativt ladet ord som kun tilhører de som ikke drikker i Jesu navn. Avhold eller nykter samme hva slags betegnelse det har, det er det det heter når man ikke drikker. Øl og akkevit eller brus og vann? Jeg personlig går for det første. Lite tips: de fleste barer lager alkoholfrie varianter av de mest populære drinkene sine! 

Jeg vet liksom ikke. Skal man være stolt over at man ikke drikker? Eller skal man være stolt over at man drikker? At alkoholisme er et utbredt problem er ingen hemmelighet. Folk i fylla kan både bli emosjonelle, aggressive, slitsomme, sprengkåte, frekke og i overkant ærlige. Men vi må aldri aldri glemme at fyllefanter kan også bli i overkant herlige!

Ikke noe er søtere enn en nybakt mor som har fått sitt første glass vin på halvannet år etter graviditet og amming. Smått snøvlete etter et glass og strålende blid, mens hun stønner "å herregud dette har jeg savnet."  Eller når man har fått lønn og tar lønningspils og blir litt røde i kinna og litt mer fortrolige med kollegaene enn man er til hverdags. Ja, altså man skal jo selvsagt kunne briljere med kunsten å kunne begrense seg og kjenne sine egne grenser og bla bla bla, men kom igjen a? Er det lov å leve eller?

Hvem er de blideste folka i verden spurte faren min meg en gang. Min far som for øvrig er tilnærmet avholds (i min verden betyr det at han nøyer seg med 2-3 mellanøl eller et glass vin i spesielle anledninger eller til utvalgte måltider.) Svaret var rett foran oss. Vi tuslet rundt i byen og på en benk satt det en lurvete gammel alkis og sang røverviser og gliste mens han hyttet med neven. "Hææællåååå!" "Ha en strååålende hikk, hikk daaaag" sang han etter oss. Vi gliste stort tilbake og jeg tenkte: han fyren der hadde det jo slettes ikke verst. Full og fæl, men pappa hadde jo et poeng. Han var strålende blid.

Det sådde ingen drøm i meg om å bli en benkeslitende, syngende drukkebolt, det kan jeg si, og jeg skal være veldig forsiktig med å hylle et samfunnsproblem  som alkoholisme, men jeg har nok en gang sett meg lei på de ikkealkoholdrikkende moralske pekefingrene! Drikk eller ikke drikk. Vær sosial eller ikke vær sosial. Velg dine fester med alkohol eller uten. Jeg har ei vennninne som har sluttet å drikke som ba meg på fest her forleden. Det var helt topp det! Grønn te og sjokkis og en liten gjeng med folk og housemusikk. Meget rar opplevelse, men ikke en negativ en, til tross for at jeg er den første til å innrømme at store sosiale lag uten et glass vin for meg kan være meget nervepirrende.

Jeg har vært på mange julebord i min tid og på mange av de er det mye drikking, men jeg har personlig enda til gode å ha blitt verken forlegen eller alvorlig bekymret for noen av mine kolleger.  Det skal sies at noen kanskje har blitt litt brydd av meg innimellom, men det kan folk bli når jeg ikke drikker også. Jeg har ikke hatt spesielt dannede kollegaer. Helt vanlige folk klarer som regel å drikke som helt vanlige folk. De som ikke klarer det finnes det måter å håndtere. Glem nå ikke at vi er iskalde, avstumpa introverte nordmenn! Liitt alkohol vil for mange av oss bare virke positivt på de inneslutta, redde og kjedelige personlighetene vi har utvikla gjennnom hundrevis av år med furet værbitt og jantelov. 

 


God jul!

Det topper seg i kveld da jeg leser i Dagbladet at det er utviklet en hersens mobilapp som kan gi kollegaene dine gult kort når du mener de er litt i overkant på druen på julebordet. Altså? Finnes det ingen grenser for hva slags feighet vi skal vise for hverandre? Er det noen som er i overkant beruset så sier man for Guds skyld fra på en høflig og voksen måte! Hadde noen veivet med mobilen sin i fjeset mitt eller foran noen jeg kjenner med et gult kort fra en mobilapp som gir velmendende råd om " at nå bør du ta deg fem minutter og et glass vann" hadde jeg fått akutt trang til å stappe hele forbanna mobilen oppi glasset med vann! Eventuelt tvangsfore vedkommede med en iskald shot med akkevit!

" En nyutviklet app, «Fyllepolitiet», skal få folk i lystig lag til å bli oppmerksomme på at de er blitt, eller er på vei til å bli, for fulle. Meningen er at man skal sende gult eller rødt kort til venner og bekjente som trenger en påminner/oppstrammer mens de er i lystig lag." Skriver Dagbladet."

Denne appen skal liksom få folk til å bli bevisste på sitt eget alkoholinntak. Jeg kan som gammel bartender også fortelle alle dere som synes denne appen var en god idè at folk som drikker for mye eller ved feiltakelse har bommet litt på dagsformen og tyllet i seg noen enheter kroppen mest sannsynlig ikke er særlig motakelige for gule kort med et hånende smilefjes bak. Gjør heller som man gjør i alle andre lystige lag. Gi et subtilt hint. Om det ikke virker (folk flest med vil bli brydd nok av at du antyder at man er i ferd med å drite seg ut.) Funker ikke dette så bestill en taxi, finn frem vinterjakka og broddene og dytt personen inn baksetet, rull ned vinduet og gi adressen hjem til taxisjåføren. Takk for i kveld og sov godt!

Jeg sier som en god venn av meg sa: Jeg skal love deg at de som først får et gult kort kommer til å satse alt på å få det røde...

 

35 kommentarer

Herlig skrevet!

Må si jeg ble litt overrasket over dette innlegget.

Men det var hyggelig lesning! :)

All respekt til folk som ikke drikker, jeg har flere kompiser(ok, to) som ikke drikker. Men disse er ikke redd for å la være å drikke, og de er med og har det gøy likevel.

De siste par ukene har det vært et par bloggfjes som har skrevet om hvor bra det er at de ikke drikker, og hvor fælt det er å ikke drikke.. Det virker som om de må rydde litt i holdningene sine. Ikke er det flaut å drikke alkoholfritt, og ikke er det noe å hive seg på en høy hest for.

Slapp av og ha det gøy, med eller uten alkohol:)

er 19 å drikker ikke alkohol lengre fordi det ikke gjir meg noe lengre. Drakk fordi jeg hadde mye drit i livet mitt selfølgeli fordi jeg var på fest osv åg,men nå som jeg er lykkelig å tilfreds med meg selv har jeg bare ikke lyst lengre. Ok så sa han fulle mannen på benken hei fordi han hadde drukket, ikke fordi han er den lykkeligste mannen i verden han er sikkert egentlig den tristeste mannen i verden. Å så på bloggerene at du ta en del piller så du kan ikke ha det så veldi bra med deg selv.. Ja lovlig rusmiddel, men har vært ulovelig med alkohol en gang i tiden åsså.

Balanserer stort sett mellom gult og oransje kort på julebord, men oppfører meg mer som kaptein enn som motspiller når en lagkamerat har det røde.

Og ja; hadde noen flekket en app i trynet mitt etter en 6-7 pils hadde jeg dyttet mobilen i nyttårsrasjonen med fyrverkeri og startet det nye året litt tidlig. Det går an å snakke normalt til oppegående, voksne mennesker!

Ja, man er lykkelig frem til dagen derpå! Så du har EN lykkelig KVELD som du betaler for med EN dag av hodepine, kvalme, tom lommebok og fylleangst. I tillegg har du fått heftig kalorioverskudd som du ikke får brukt dagen etter, siden formen din er helt ræva. Jeg er 23 og har festet en del før, men har nå funnet ut at livet i helgene kan faktisk handle om mye annet enn fjortisfylla. Hva er det man kan gjøre på en lørdagskveld når "alle andre" er ute og drikker, spør du. Ja nei shit, den var tøff ass! Matlaging, filmkveld, snoping, kino, bowling. Men den aller beste følelsen får du av å ha en heftig treningsøkt på et tomt treningssenter.

"Så du har EN lykkelig KVELD som du betaler for med EN dag av hodepine, kvalme, tom lommebok og fylleangst. "

Alex, du gjorde det feil...

Det er dessuten ikke noe problem å trene godt og drikke likevel så lenge man ikke gjør det samme kveld. Å påstå noe annet er bare tøys:)

Synes alle kan få drikke eller ikke drikke så mye di vil. om det blir en eller to for mye så spiller vell det ikke noe rolle for andre bare man kan oppføre seg ordentlig.

helt unødvendig å være ufyslig selv om man er full!

Min big neinei er å drikke for mye alkohol rundt barn, ett glass eller to så barnet kan se ett sunt forhold til alkohol er greit,Det er noe jeg selv har vokst opp med og har ikke tatt noe skade av. men ikke når det blir så galt at man ikke klarer å ta vare på deg selv en gang.

Tja.. Man BØR i hvert fall være stolt over valgene man tar. Både der og da, og i ettertid. Uavhengig om man velger å drikke alkohol eller ei :)

Greia her er vel at alle skal kan gjøre sine valg uten å måtte forklare seg.

For forklare meg er det jeg må gjøre hver gang jeg velger å ikke drikke, selv om de fleste begynner å venne seg til det.

Nei, det å ha et anstrengt forhold til alkohol er ikke noe å være stolt av.

Liker blogg innlegget

Det er forskjell på fest å ta seg et par øl. Kan fint drikke bare noen øl og drikker det for det er godt. Prøver gjerne noen nye øl fra polet i blant. Kan gjøre dette helt fint i hverdagen også. Ikke noe problem.

En ting jeg lurer på er Brus vs Øl. Hva er bedre å drikke?

Ann Kristin Stensvand

Suzanne Aabel. Du er for forbli mitt forbilde, og min helt!

Skål og god julebordsesong :)

Achmed Y Rio

Fyllefanter har aldri vært herlige med mindre man er en selv, det er derfor de hater folk som ikke drikker og som fint kan minne de på hvilken tulling de har vært det siste døgnet.

Og kom å fortell meg at fyllesjuke ikke er noe som er selvpåført, jeg syns ikke synd på dere.

Takk!...Skål for faen...klirr.

Det som er det mest fascinerende er hvordan alle som drikker føler seg så forbanna truet av de som ikke gjør det... Et fenomen ditt innlegg her da presiserer på det groveste.

Det nesten som om et iboende behov for å måtte forsvare drikkingen sin... For meg er det utrolig merkelig at man skal måtte forsvare det? Hvorfor må man forsvare noe man selv syns er greit?.. Når det er sagt så må jeg vel si at det å forsvare alkohol er noe av det mest uintelligente jeg vet. Alkohol som er kanskje et av de desidert mest skadelige rusmidlene tilgjengelig. Det rusmiddelet som koster oss mest penger i skader, sykehusopphold og ødelagte familier. Ikke engang Heroin når alkoholen til anklene. Det sier kaskje litt om hvorfor man da føler seg så trua av avholdsfolk... Pinelig!

Ole nilsen

Utrolig innlegg.

Hadde alkoholen blitt oppfunnet i dag hadde den blitt totalforbudt på linje med amfetamin. Jeg jobber der hvor fylla får en tragisk utgang. Hvor mange blir ikke idioter av å drikke? Hvor mange er det som aldri lærer av sine feil? Tenk hvor mange som IKKE skulle drukket men som bare MÅ for andre gjør det. Si nei til alkohol og vær stolt!

Som jeg skulle sagt det selv Kim Iversen!

Richard Burton pleide å si:

- Jeg stoler ikke på en mann som ikke drikker!

Og selv drakk han seg ihjel!

Det handler ikke om hvor mye eller hvor ofte man drikker, men hvordan man oppfører seg. De flestes alkoholforbruk er slik at det ikke plager verken dem selv eller andre.

Men når folks oppførsel i beruset tilstand begynner å plage andre, da er drikkinga faktisk ikke lenger bare en privat sak. Hvor mye en drikker angår ikke meg - frem til det punktet der personens oppførsel fører til at min kveld på byen blir dårligere.

Hvis noen mener jeg fortjener et rødt kort, tja, så kan det vel faktisk hende at min oppførsel faktisk plager andre. Da burde jeg faenmeg roe meg ned.

>Gi et subtilt hint

Gi et hint og håp på det beste, ja. For det er jo så utrolig virksomt. Det er bedre å si ifra.

Gunnar Kristensønn

Jeg er stolt av å ikke drikke eller spise unødvendige ting.

Deriblant alkoholholdige drikker.

Aabel sitt innlegg lyser ikke akkurat av respekt for at noen velger noe annet enn henne. Hun stiller seg i køen av alle de som helst så at de som er edrue ikke var det, for det er så ubehagelig at noen velger noe annet enn meg! Det viser hun ved sin forakt over at noen faktisk finner det brysomt og ubehagelig ved å få servert alt fyllerør opp i ansiktet av kjente & ukjente. Er møkka lei av å til stadighet måtte forklare at jeg ikke drikker. Hva om jeg hadde vist samme pågåenhet med å få en forklaring på hvorfor de drikker ?

Setter umåtelig stor pris på en hyggelig fest, men setter også pris på at folk klarer å ta vare på seg selv og faktisk husker hva de gjorde i går kveld.

Alt med måte. Flatfyll er ædda bædda, men sånn passelig brisen der man har kontroll over både munntøyet, telefon og lommebok er en fornøyelig opplevelse. Siden klokka er kun 12:14 en salig tisdag så skåler jeg i kaffe. God jul!

patetiske nordmenn

DETTE ER ting dere snakker om...

mens andre sulter på jorda..

så er dette problemene deers..

JÆVLA SHITT MENNESKER NORDMENN! JÆVLA SHITTFOLK HVITE!

jeg er glad... ISIS OG KRIGEN KOMMER HJEM TIL DERE!!

nyt resten av den lille tida dere hvite har igjen..

JÆVLA HVITE SYKDOM PÅ JORD!! DIGGER MEG...at nå skal nasjonene deres brenne og barna deres lide

ENJOY MOTHERFUCKERS!! NORWAY WILL BURN FROM INSIDE!

Ja, hvorfor ikke? Er ikke avholds selv, men nesten nå pga leversykdom (ikke alkoholrelatert)

Hver må kunne ta sitt valg så lenge det ikke går ut over andre.

Til "patetiske nordmenn" over her, hvem er patetisk sa du?

Næmmen, Suzanne! Du har fått selveste ISIS til å komme på banen i alkoholdebatten!

Jeg tar av meg hatten og skåler til deg:)

Godt skrevet! Det kjedeligste jeg har opplevd er å dra på hyttetur med noen hyggelige venninner. Alle drakk og koste seg, bortsett fra en... Hun var mest opptatt av å være den som hadde det hyggeligst dagen etter! Virkelig partykiller og skulle fortelle oss om all moroa dagen etter...

Patetiske innvandrere

Som svar til den idioten "patetiske nordmenn"

Hva faen er problemet ditt?

Dra hjem hvis du hater hvite.Da er du i feil land.

Du er sikkert neger.Er det noen som er patetiske så er det negre som klager og hater hvite, men bo her å heve sosialstønad, DET skal de

Til å spy av, stikk hjem

Jeg har fått et inntrykk av at du drikker en god del? Hva er ditt syn på en god helse, trening og sunn mat? Er du den som gir faen ellr hva er greia? Du er jo en pen jente, å burde ta vare på helsa di.

Vi skal være stolte av at vi kan drikke med måte!

Seriøst..

Går det egentlig på å være "stolt" eller ikke for at man ikke drikker? Jeg drikker ikke og er godt fornøyd med det... drakk heftig som "ung", men etter passerte både 30 og 40 så holder det ingen sjarm lengre.

alt i alt går det vel på å respektere at mennesker er forskjellige gjør det ikke det da?

og til "patetiske nordmenn"... ta deg en ribbebit, noen syltelabber og et halvkilo bacon og knepp igjen

Patetiske innvandrer

Mohammad? Er det deg? Er du full igjen nå. Kom hjem til mamma, hun savner deg.

Be|rgtor Opsett

Hvis det er så vanskelig å akseptere at noen mennesker ikke drikker alkohol i det hele tatt. så skla dere be om et glass kefirmelk. Da får dere store oppslag og vil bli dagen derpå snakkis. Kefirmelk, eller tilsvarende, er helt normalt i land som ikke serverer alkohol i selskap. Da glemmer dem den som skulle stå på hodet, i fylla, midt på middagsbordet.

Nydelig innlegg!

Typisk en del avholdsfolk og skulle legge seg opp i andres drikkevaner. Hvorfor på død og liv oppsøke steder hvor alkohol er vanlig? Er man lei sine venners drikking på fest - få nye venner og "fest" med andre. Går man på byn edru, må man forvente at andre drikker. Uten alkohol hadde det knapt vært utesteder og steder å gå ut uansett.

Hilsen person som ikke kan drikke på lenge pga. kyssesyke, men fortsatt liker å være ute med venner som drikker.

Det er du som representerer janteloven i Norge ja?

Skriv en ny kommentar