Bare barnemat?

I går skrev jeg en sak for foreldre.no http://www.klikk.no/foreldre/article1488151.ece

Der jeg passe høy i hatten gikk ut og stilte spørsmålstegn ved hjemmelaget barnemat. Det vil si... Jeg stiller på ingen måte spørsmålstegn til hjemmelaget barnemat, for det er tipp topp det, jeg stiller spørsmålstegn til det at mange mødre er redde for barnemat på glass. Jeg er ikke ukjent med at folk ikke finner meg festlig eller at jeg tramper folk på tærne når jeg sprer mine teorier om andre mennesker rundt. Det er forståelig, men det er et par ting jeg ikke forstår. Blant annet at øko-folket gikk helt av skaftet. Det ble øko-jordskelv!


Haha, nå ser det kanskje ikke ut som dette er det beste han har smakt, men det gikk ned i bøttevis. Nam nam, pastamat fra glass! 

Det andre er hvordan oppegående norske damer kan ta det faktum av at jeg personlig tror barnemat på glass er en enkel, SUNN og god løsning for mange som en personlig fornærmelse. Om man har dårlig tid, om man ikke lager barnevennlig, sunn næringsrik mat til seg selv man kan mose til grøt som inneholder alle de nødvendige vitaminer, mineraler etc eller om man simpelten ikke orker å koke poteter, gulrøtter, steke rent kjøtt og saltfrie sauser ved siden av salaten man gjerne spiser til middag selv. Ja så får det være ditt valg. Akkurat som at om du mener at maten må være hjemmelaget for barnets beste, bør jeg kunne forstå det. Så kan jeg forstå det da. Men jeg er ikke enig. 

"La barna spise det samme som oss voksne." JA! Heia det! Men da må for fankern meg jeg spise det samme som barnet også, og det er det rett og slett ikke alltid jeg har lyst til. Sønnen min kunne ikke sitte og lefle i seg en purèvariant av en caesarsalat eller den baconcheeseburgeren jeg cravet før mensen. Han kunne, men det ville ikke vært det beste for han. DA kommer disse deilige små glassene med ferdigmat inn. For en lettelse at jeg slapp å lage to varianter av alle måltider hele tiden! Nå hadde ikke jeg masse tid til overs da jeg først ble mor, så jeg innser at jeg muligens hadde sett annereldes på dette om jeg ikke var alenemor og i full jobb og kunne være mer hjemme og dille ved grytene, men takke seg til at det finnes sunn og rett mat for barn på glass. Saken jeg skrev var ment som en liten tommel opp for at småbarnsmødre må prøve å roe ned egget!

Angsten for hva vi putter i barna våre er stor. Altfor stor. Jeg ble tilsendt linker om høyt nivå av arsenikk (!!!) i matglassene, andre damer forvillet seg inn i førkrigstiden og priste seg lykkelige for at kroppen deres og bondegården i nabobygda  kunne livnære barna deres om det skulle knipe skikkelig, andre hevdet barna ikke likte barnemat, men bare friske urter og fullkorn. ja, vel da håper jeg virkelig barnet ditt får de friske urtene. Mitt barn fikk i hvertfall kilovis med "arsenikkbarnemat" og litervis med "genmanipulert" morsmelkerstatning og er frisk som en fisk så da tar jeg utgangspunkt i at det er liv laga. (Kaster salt over skulderen!)


Jeg (eller brystene mine) klarte ikke amme stort mer enn to måneder. Hadde jeg bodd i den tredje verden hadde barnet mitt mest sannsynlig dødd. Her i Norge stod melkepulveret i skapet og ropte etter å bli drukket så min lille skatt kunne bli en nydelig, frisk liten tjokkis med masse melk i magen. Her får han litt mat av sin aller første kompis i verden Oliver <3 

Poenget er som en god venn av meg sa rett og slett fordi jeg ikke kan si det bedre selv: 

Tør gjette på at om man sammenligner barn som har fått ferdiglaget barnemat på boks og de som har fått den 'hjemmelaget', så vil det ikke være noen betydelig forskjell i sunnhet, livslengde, eller annen betydelig faktor. 

Ferdiglaget mat har vært blant de største innovasjonene som har frigjort kvinnene fra kjøkkenet og husmorrollen. Andre eksempler er oppvaskmaskinen, kjøleskapet, vaskemaskinen, tørketrommelen, billigere klær, barnehager, vaksiner, med fler (innlagt vann, strøm, toaletter, osv). 

Det "naturlige" er jo hva vi har gjort før - i fravær av alle tidligere nevnte eksempler - men det betyr jo ikke at vi skal forkaste hva som har kommet. At folk baker, lager mat fra bunnen av, strikker gensere, og gjør tidligere 'husmorting' i dag er ikke fordi vi trenger det, men fordi vi har for mye fritid og fyller den med ting å gjøre. Problemet er at vi er innrettet slik at vi gjerne ser etter mening i syslene våre, selv når de kanskje er meningsløse. Og nettopp DER er det mange som tjener penger...

Vi får altfor mye info fra ulike studier/forskningsrapporter/forbrukerartikler og ikke minst tips fra nabokjerringa med 8 unger og 30 barnebarn som forteller oss ulike, ofte totalt motstridende, ting. "Jeg som mange andre velger å leve i den tro at retningslinjene for barnemat i Norge er strenge nok for meg og mine inntil det motsatte er bevist nok ganger til at de endres." sa en venninne av meg. Jeg kunne ikke vært mer enig. Dette gjelder ikke barne barnemat. Jeg er ikke redd for verken mais eller kylling enda til tross for elleville rapporter om hvor farlig dette er for meg.

Gud forby, men den dagen et barn blir noe særlig dårligere av ferdigprodusert barnemat her til lands enn et glass med sur kumelk skal jeg spise hatten min på det jeg skriver nå.

Vi er så redde hele tiden. Og med god grunn. Farene der ute er mange og truende. Jeg er angsnevrotiker på min hals! Ingen skal anklage meg for å være noe annet enn en over gjennomsnittet bekymret mor. Men for å være helt ærlig er jeg mye reddere for at barnet mitt skal sette noe i svelget eller snuble og slå ut fortenna enn at han skal bli arsenikkforgiftet av barnemat på glass. Bank i bordet....

 

11 kommentarer

Jeg lurer bare på en ting jeg ... Hvordan i svarte overlevde vi som ble født på 60 og 70-tallet, før alle disse bedreviterne begynte å blogge om alt mulig rart? Ble folk av oss også, selv om overbeskyttelse og "alt er farlig" - tankene begynte å fare

Rune: Haha, nei GUD veit. Men du lever enda. DET er jo lovende?

Du kan bare lage en kjempe stor porsjon og fryse ned i små beger? Da trenger du ikke å lage ny mat til barnet hver dag (de husker ikke at de fikk poteter og kjøttkaker i går uansett). Jeg lager mat selv til min datter uten å være hysterisk over hva som finnes i glassmaten. Grunnen er at jeg synes det er en kjempe koselig ting å gjøre, styre og stelle :-) Når jeg allikevel har foreldrepermisjon mener jeg...

Hallelujah og amen!!

Ferdigmat vs hjemmelaget mat. Jeg velger uten tvil hjemmelaget, av tre enkle grunner:

1. Det er MYYYYYE billigere

2. Det smaker noe

3. Bruker de samme råvarene som til oss selv :)

Jeg er ikke redd for ferdigmat, bruker det dersom vi skal ut og maten må vente en stund uten å stå kjølig. Men det er mye enklere å bruke en kveld i uken (annenhver uke) på å lage opp et par typer middager og fryse i porsjoner :)Så vidt jeg kan se koster ett middagsglass ca. 18-20 kr, får sikkert det femdoblede for samme prisen ved å lage selv ;)

Hvorfor kan ikke dem som lager hjemmelaget mat til barnet sitt bare få lov til og gjøre det i fred? Uten at de som ikke gjør det, men foretrekker glass, kristiserer dem hele tiden. Kan det være mulig at de gjør det kun fordi de vil og ikke fordi de er hysteriske? Kanskje de syntes det er gøy...

Hiver meg på hallelujah og amen!

Skjønner ikke hvorfor mødre som ikke GIDDER å lage mat til barna sine MÅ kritisere di som faktisk gidder det..

Barnematglass inneholder furan og bisfenol A som IKKE er bra får barn!!

I tilegg inneholder grøt og mme bly, arse og kadmium som heller ikke er bra!!

Og det er INGEN av matglassene som dekker næringsbehovet ett barn har, i tillegg smaker det ikke en dritt så når barnet ditt faktisk MÅ få vanlig mat vil det neppe ha alt.

Danske forskere kan ikke forstå alt vi putter i di norske barna, både barnematglassa og nan er tatt ut av hyllene der fordi di mener det er giftig!!

Kutt gulrøtter å potet i bitter og kok det i 5min mens laksefileen eller kyllingternkngene ligger i ovn, enklere blir det ikke :)

Jeg gir ogsaa stort sett bare ferdigmat fordi jeg syns det er veldig mye bra paa markedet, og jeg hadde aldri i verden klart og orket aa laget saa mye variert mat selv. Selvfoelgelig hadde jeg ikke kjoept for eksempel kun most banan paa glass fordi det er jo ikke noevendig. Det er sikkert enkelt og greit aa lage all sin egen barnemat, men jeg er praktisk talt alene mor fordi mannen min jobber hele tiden og naar soennen min endelig sover, er det saa mye annet som maa gjoeres enn aa lage mat. Og som vi vet, det er faktisk veldig slitsomt aa vaere sammen med et lite barn hele tiden, selv om det ogsaa er koselig.

Dersom jeg trodde soennen min hadde vondt av ferdig mat hadde jeg selvfoelgelig ikke gitt det til han. Og jeg syns det er teit aa si at man ikke GIDDER aa lage mat. Det blir akkurat det samme som denne amme diskusjonen. La folk gjoere sin egen greie og that's it. Ikke kom her og si at det er altfor mange som beskytter ferdig mat fordi det er det ikke. Er nesten som jeg tror jeg er den eneste som gir det. Men det er tydeligvis et godt market for baade morsmelk erstatning og ferdigmat, hvis ikke hadde ikke saa mye av det fantes.

Drit bra skrevet, tommel opp:)

Halleluja og amen her og. Deilig og høre at vi er flere med den meningen:)

Skriv en ny kommentar