hits

Skoleuniform til folket!

04.02.2015 - 13:12 20 kommentarer

 

Ser du ikke ut som alle andre er du enkelt og greit mer utsatt for mobbing enn andre. Behovet for å føle tilhørighet blant ungdommer ser ut til å være større enn noen gang. Forskjellen på da jeg var barn og nå, ser ut til at det er ikke rom for flere grupper. Enten var du skater, rocker, goth, sportsidiot, lesenerd, snobb, hippie eller "populær." Det viktigste var at i min storhetstid var det i det minste rom for å skille seg ut. Vi fant alltid en gjeng som tok i mot med åpne armer. Men noen gjorde ikke det. Hvorfor? Det er det store spørsmålet. 

Ting jeg inderlig heier på: SKOLEUNIFORM. Betalt av SCHTATEN. 

Jeg har til sammen brukt kanskje 10.000 kroner på klær til ungen min siden han ble født for over 5 år siden. Han har arvet alt av fetteren sin. Som hadde arvet endel han også. Så kjøper man noen fete fine kule ting inni mellom, så kjøper besteforeldre noe osv. Men i`ll be damned om Mickey skal ha jakke til 10.000 kroner i løpet av barneskolen. Jeg lovpriser the Dark Lord for at jeg ikke har fått en datter. Skoleveske til over 1500 spenn? IT AINT HAPPENING.

Så at en psykolog uttalte at å kjøpe et snowboard til sønnen sin til 10.000 kroner kunne sammenlignes med å kjøpe en veske til datteren sin til samme sum. Men altså.. Etsnowboard er jo en HOBBY! En idrett. Noe sunt og friskt og nevenyttig og gøy. En veske er bare overpriset skinn med et merke på. 

Man kan vel kanskje si at mote også er en "hobby" og at barn som kjører motorcross har langt heftigere utgifter enn ei jente som bare vil ha en knalldyr veske. Eller en jakke. Jeg er stor fan av at barn skal få ting de ønsker seg. Har man råd så er det vel ikke stort som hindrer en i å kjøpe alt gullungen vil ha. Men på skolen synes jeg ikke luksusvarer og luksustrender hører hjemme.

Norske barn tar livet av seg fordi de ikke er som alle andre og blir mobbet og psykisk torturert av sine medelever. Og nå er inngangsbilletten for å "være som alle andre" blitt så stiv at foreldre tar opp forbrukslån for å prøve å sikre at barnet deres får stå i "the golden circle." 

En skoleuniform hadde løst noe av dette. Høres kanskje fremmed ut å uniformere barna sine, men jeg tror at det hadde fulgt med mange positive konsekvenser. Vi må heller ikke  glemme at norske skoleelever scorer pinlig lavt på kunnskapsnivåtester. Vi er i ferd med å bli en nasjon der nesten ingen kan regne matte, barna har talefeil de har funnet på selv og etablert som en del av hverdagsspråket og nesten alt dreier seg om å se ut og passe inn. Jeg vet faktisk ikke helt hva man blir mobbet for i dag jeg, men har inntrykk av at mobbingen er mer brutal og overfladisk enn før. De jeg husker at ble mobbet i barndommen så annerledes ut. Så enkelt var det å sile ut ofrene. Sønnen min på 5 hevdet her forleden at det var ei jente han ikke likte. Da jeg spurte hvorfor sa han at det var fordi hun var den eneste jenta han visste om med kort hår... Han ble satt godt på plass, så håper han forstod. Men ligger det ikke litt i oss da? Å ville være saueflokk? Det er fair enough. Men når det er inngangspris i saueflokken er på mange tusen kroner får jeg lyst til å rive av meg alt håret. Husker en gutt på skolen ble mobbet fordi han var "fattig." Han pantet flasker. Et helvete å få bukt på. Penger trenger ikke gjøre en til et rasshøl. Heller motsatt! Men det jeg synes jeg ser er foreldre uten noe særlig penger som bukker under for et press som er helt latterlig. Its a BAG! Til kids. Om voksne folk unner seg og tar seg råd til noen feiende flotte, deilige luksusprodukter er jo dette helt topp. Men la nå barna betale noe selv da i det minste.

Man kan jo pimpe opp en skoleuniform også. Man kan helt fint ha personlighet og stil, til tross for at man har kleskode på skolen. Man mister ikke seg selv av den grunn, men kanskje man heller føler seg mer lik alle andre. For slik jeg ser det er det enhver ungdoms aller største mål: Å passe inn. Både fysisk og psykisk. 

 

 

 

20 kommentarer

John Galt

04.02.2015 kl.14:59

Du er altså for at man ikke skal kunne ha på seg det man selv ønsker? At mobbing som utvilsomt er et stort problem skal provisorisk løses ved å gripe inn i mennesker frihet og bestemme hva de skal kle seg i? Istedet for å løse problemet ved roten?

Og det er ikke SCHTATEN som betaler. Det er meg og deg det.

Oda

04.02.2015 kl.15:00

Heilt einig! Skuleuniform er ei bra løysing for å jevna ut skilnadar i skulen. Det er ikkje lenge sidan eg gjekk på ungdomsskulen, og eg hugsar at dersom eg følte eg ikkje hadde fine nok klede, så frista det å skulke den dagen. Den største bekymringa mi var om det eg hadde på meg var ok, og kva dei andre syntes om korleis eg såg ut. Eg kunne la vere å kjøpa/gå med noko eg syntes var fint, i tilfelle dei "andre" syntes det var teit, og i frykt for å skilla meg ut. Og stadig aukar presset, ser det ut til. Eg trong i det minste ikkje å bekymra meg for at kleda mine var frå hm og cubus, så lenge det var i same stilen som "dei andre". Men no skal ein ikkje berre vera fin og ha lik stil, ein skal i tillegg vera dyr i drift og bruke mest mogleg pengar på klede og utsjånad. At 12-16 år gamle jenter har vippeextensions, den nyaste iphonen, gensarar frå Acne og vesker frå Mulberry (og har lest alle bøkene i Fifty Shades of Grey-serien) berre for å ha status på skulen synes eg rett og slett er ekkelt. Ein kan heller ikkje skulda på ungdomane; det er foreldra sitt ansvar å læra borna sine riktige verdiar, ikkje å finansiere dette usmakelige klassesystemet.

Lene

04.02.2015 kl.15:12

Ja til skoleuniform! Jeg kunne ikke vært mer enig. Måten du skriver på er fantastisk, Suzanne! Det gjør dagen min når du kommer ut med nye innlegg. Spesielt når jeg sitter her nede og jobber på en slitt bingo dag ut og dag inn! Stå på!

Kua

04.02.2015 kl.15:16

https://twitter.com/msglol/status/409984684639404032

Anette

04.02.2015 kl.15:26

Tanken er god, men å innføre skuleuniform for alle elevar ved skular i heile Noreg er ikkje gjort over natta... Og det er nok heller ikkje svaret på mobbeproblemet. Ein kan jo framleis ha med seg ei dyr veske til uniformen? Og er dette verkeleg eit problem som alle i heile Noreg må rette seg etter? Då eg gjekk på ungd.skulen for ca. 10 år sidan var det ingen som hadde vesker med seg på skulen. Me hadde altfor mange bøker å drasse på, så det hadde vore uaktuelt. Har ei kusine som går på ungd.skule i eit anna distrikt, og der har dei heller ikkje dette problemet (10 år seinare). Dette er eit problem som foregår i dei bydelane der det er fleirtal av snobbete, rike foreldre. Tenåringar er generelt svært oppteken av korleis dei ser ut, og dersom foreldra ikkje går fram som gode dømer er det dette som skjer. Eg er nyutdanna, har god jobb, nytt hus, osv. Men eg har aldri brukt 7000 kr på ei veske, og kjem mest sannsynleg ikkje til å gjere det heller. Kvifor? Fordi foreldra mine lærte meg kva pengar er, og det veks søren meg ikkje på trer.

Oda

04.02.2015 kl.16:38

Til dykk over som seier at skuleuniform ikkje er løysinga på mobbing: Kven har sagt det? Suzanne har ikkje sagt det, og ikkje eg heller. Mobbing er eit problem ein må taka ved rota, medan uniform er ein fin måte å jevna ut skilnadar og minska kjøpepresset som stadig aukar blant norske ungdomar.

suzanneaabel

04.02.2015 kl.17:33

John Galt: Rimelig sikker på at selv folk med skoleuniform også kan bli mobbet. Ingen løsning på mobbingen, men en fin løsning på kleskodetyrraniet som rår på skolene i dag. Dessuten er det pent. Synes jeg :)

Nina

04.02.2015 kl.19:03

Jeg skjønner hva du mener med at det kan minske kjøpepresset og mobbing i forhold til merker på klær og lignende, men samtidig kan man få man faktisk få mer mobbing når det gjelder kroppsformer da ikke alle kropper passer i samme type klær!

04.02.2015 kl.19:11

Ja til skoleuniform! Alle kidsa går jo i like klær uansett😂

Gretel

05.02.2015 kl.12:35

Hei Suzanne. Har du en e-postadresse jeg kan kontakte deg på?

Jeanette

05.02.2015 kl.12:54

Jeg stemmer også FOR skoleuniform for å eliminere mobbing pga dårlig råd til merkeklær osv! Skoleuniform kan være ganske kult!
Bildet viste jo virkelig at man kan se bra ut, selv med uniform.:) Men altså, det med vesker opp til flere tusen avhenger jo veldig av hvor i landet man bor, da.

anne

05.02.2015 kl.18:30

Åh, Jah absolutt! Da var det bare å bli litt gossip girl da 😁

06.02.2015 kl.04:02

Jeg pleide å tenkte akkurat som deg; at skoleuniform ville, om ikke fjerne, da vertfall hjelpe på mobbingen. Det var før. Nå sitter jeg på skolen i Australia med streng uniformpolis. Det er langt ifra mindre mobbing i skolen her. Er det ikke klær, finner man alltid noe annet å rakke ned på. Jeg har mye jeg gjerne skulle sagt om disse uniformene, men skal la være å skrive en alt for lang kommentar. Men jeg må bare si at jeg er en 17 år gammel jente, jeg går på foss videregående skole, og kunne ikke vært mer fornøyd. Alle er forskjellige, det er kult om du bruker bestemors gamle genser eller pappas jakke. Ja, noen har dyre vesker, men dette blir ikke en gang lagt merke til. Vær så snill å ikke rakk ned på ungdommen som om vi alle er n stor saueflokk. I Norge er vi fri til å velge hvilken skole vi vil gå på. Jeg startet på en skole uten nesten noen fra min gamle skole. Jeg valgte skolen pga miljøet; alle er fri til å være og kle seg akkurat som man vil. Ikke ta det fra oss.

Lill -Ann Salte

08.02.2015 kl.10:51

Ja til skoleuniform 😃 det er så pent.

Og Suzanne; digger deg veldig , kuleste dama jeg vet om😃😃😃

Lill-Ann

08.02.2015 kl.11:02

Glemte resten av teksten;

Jeg har 5 barn i alder 12-24 år, og kunne gjennom oppveksten med barna med glede ha tatt på de uniformer . Så praktisk og enkelt.

Mtp vesker til 11000.- til barn! Hvem foreldre godtar at ungene skal få gå med slikt? Jeg hadde iallfall spurt meg selv ; hvor i helvete sviktet jeg her i oppdragelsen og forståelse for penger?

Dette sammen med så mye annet trist dagens unger går igjennom vil nok få følger på en eller annen måte senere i livet.

Martin

08.02.2015 kl.21:46

Norge burde ha skoleuniform på barneskolen, siden da får ungene det inn med te-skje! Det forhindrer mobbing, og det burde Norge fokusere på fra første skoledag! Er ganske lei av merkeklær og slikt DRITT!

Toril

12.02.2015 kl.21:23

Jeg mener også at skoleuniform er på sin plass, og det kan forhindre mobbing. Jeg synes det er kommet for langt når ungene mobber hverandre fordi de ikke har riktig merkeveske eller riktige merkeklær.

Ønsker deg en kjempefin torsdagskveld :)

Hilsen

Toril

Jessica Enerberg

15.02.2015 kl.23:02

Jeg er helt for skoleuniform, og håper at den norske skolen innfører dette ASAP. Men samtidig er jeg litt i tvil om at skoleuniform vil stoppe mobbingen, for om det ikke er klærne det er noe galt med, så er det ofte noe annet. Og dermed tror jeg dessverre mobbing (da hovedsaklig rettet mot utseende) vil oppstå uansett. Og at det derfor heller er viktigere å lære barna våre at alle er forskjellige, hudfarge, hårfarge, kroppsfasong osv. Fra tidlig alder.

Men det er absolutt verdt et forsøk, og jeg synes de skulle innført dette for lenge siden. Alle tiltak mot mobbing er gode tiltak.

rosaelefant

21.02.2015 kl.06:02

Meget bra innlegg, og noe jeg er ganske enig i!

Skoleuniform kunne vært en god ide, men som blir nevnt i kommentarfeltet her, så løser det ikke andre problemer enn presset til å vise fram det ene dyre spetakkelet etter det andre. Joda, de har det kanskje ikke med på skolen, men vi lever i de sosiale medienes verden, og om de ikke har det med på skolen, så skal jeg garantere at de ørtenhundreogførti bildene av disse latterlig dyre tingene er godt representert både på twitter, instagram, facebook og hva man nå ikke har i dag.

Så sånn sett er presset til å "ha alt" fremdeles der.

Mobbing må tas på alvor, og tas ved roten. Mobbing kan ødelegge liv, og det er utrolig lite som skal til for å få snøballen til å rulle. Sliter selv med mye angst etter å ha blitt mobbet siden barnehagen, og det er ikke noe jeg unner noen.

Skriv en ny kommentar