hits

februar 2015

Ikke min type mobbing

Nå finnes det ikke noen type mobbing jeg faktisk liker, selv om jeg kan more meg stort med å mobbe de jeg er mest glad i mellom slaga. 

Jeg har mer en en gang brukt enkeltpersoner som hoggestabb for et fenomen jeg er kritisk til. For eksempel da jeg skrev om barselbildet til Caroline Berg Eriksen. 

 

Det var jo en åpenbar kritikk mot et åpenbart samfunnsproblem så at jeg fikk kjørt meg litt etter den teksten der var helt naturlig. Men når Vår Staude denne uken intervjuet den gryende R&B artisten Arshad Maimouni på God Morgen Norge og stilte han noen litt vel rart formulerte spørsmål om hans tro, har hælvete brutt laus. Først på et nivå som de første 12 timene var nogen lunde forståelig. Men som flere dager senere er helt uforståelig. Mobbing er det i mine øyne. 

Her er roten til alt vondt:

-Arshad, du er muslim. Sist jeg sjekket var det å være profesjonell musiker ikke helt forenlig med den troen. Hva slags reaksjoner har du fått?

-Jeg har bare fått positive reaksjoner,både fra bekjente, familie og ukjente, svarte Maimouni.

Jeg satt og så på sendingen. Og da hun begynte intervjuet tenkte også jeg: Au, au , au dette er jo litt vondt... 

"Men så synes jeg også det var litt kleint når Arshad ropte: "GRØNLAND BRORSAN!" Da han var ferdig med opptreden. Det er ikke fordi jeg er rasist, men fordi jeg er en 33 år gammel dame fra Drammen som ikke har helt de samme kulturelle (og tydeligvis ikke språklige) preferansene som en 21-årig artist fra Grønland. 

"TV 2s aktualitetsredaktør Gerhard Helskog sier til VG at noe av kritikken som programleder har fått i sosiale medier, av blant annet Nico Sereba, Linnéa Myhre og tidligere «Stjernekamp»-deltager Suzanne «Sisi» Sumbundu, er riktig.

-Vi var ikke nyanserte nok. Formuleringen i det ene spørsmålet ble ikke presist nok, på direkten. Men det vi tar opp er viktig. Det er muslimske ekstremister som ødelegger for muslimske artister, skriver Helskog i e-post.

VGs kommentator mener TV 2 overser at for det overveldende flertallet av muslimer spiller forbud av enkelte former for musikk innen islam ingen rolle. 

-Hør, vi har hatt en rekke muslimske artister i studio. Vi vet dette. Så kom en setning litt feil ut, ok, men det er altså artisten selv som har sagt at islam ikke tillater musikk. Da må vi snakke med han om det, svarer Helskog.

-Hvordan kommer dere til å følge opp dette med Vår når hun er tilbake på jobb? Vil det få konsekvenser?

-Ja, hun kommer til å få en varm klem neste gang jeg ser henne. Vår er en skarp, smart, flink journalist og programleder som snublet litt under en tre timer lang direkte sending. Give her a break.

 Sorry venner, men her er jeg enig med Monsieur Helskog.

Selv da Elisabeth Norheim sa på TV rett foran ansiktet mitt at hun var misunnelig på jøder fordi "de ble gassa for å så ta over verden," synes jeg synd på henne etter et par dager med enorm hets og kritikk. Vår Staude er ikke Eva Braun heller! Og hun har til og med beklaget seg for sitt noe klønete intervju. Jeg er fan av både hoggestabber og galger jeg altså altså. But seriously. 

Vår skrev til Arshad i går på hans FB-side: 

 Hei Arshad! Jeg er lei meg for å ha vært med på å ha forårsaket så mye oppstyr. Hadde jeg forstått at du ikke ønsket å snakke om det du hadde fortalt om religion og karrierevalg i Utrop-artikkelen, så hadde jeg ikke tatt det opp på den måten. Jeg formu lerte meg klønete. Jeg håper du har kommet deg helskinnet gjennom disse dagene. Hvis du vil komme tilbake i God morgen Norge og snakke med meg, blir jeg glad for det. Jeg ønsker deg en fin helg. Hilsen Vår Staude»
Hun stilte et dumt spørsmpål til en fyr som hadde sagt det samme selv i et annet fora. Vel og merke hakket bedre formulert, men han hadde faktisk sagt dette:

 -Det er ingen hemmelighet at musikk ikke er tillatt i islam. Det eneste som er lov rent musikalsk, er trommeslag som hjelper deg å holde takten. Men alt er relativt: Noen av de folka jeg ser på fredagsbønn, er de samme jeg ser på utested senere på kvelden med en drink i hånden.

Skal artister skulle kunne regulere alle intervjuer de går igjennom ved å stille premisser for hvilke spørsmål de får? 

DET synes ikke jeg. Og det hadde vel strengt tatt ikke  Maimouni  gjort heller? Eller hadde han reservert seg mot spørsmål basert på tidligere uttalelser? Jeg synes denne saken handler mer om dette enn om noe annet.

Vis meg èn journalist som ikke med sammenbitt smil intervjuer artister som har en manager som må godkjenne alle spørsmålene før et intervju. Det er det er helt håpløs måte å promotere på. Nå var dette kanskje en litt håpløs måte å stille et spørsmål på også, men det veier på ingen som helst måte opp for den enormt harde medfarten hun har måttet tåle.

"Herregud når VG stiller spørsmål til om dette vil få konsekvenser for Staude? Har jeg gått glipp av noe, eller snubler de ikke litt rundt i "God Morgen Norge" støtt og stadig uten å bli uthengt av den grunn? Ikke minst i VG, Dagbladet og Aftenposten, Nettavisen når de kaster skrivende journalister helt utrente ut i Nett-TV universet med direktesendinger fra de mest ugudelige steder. GUD så mye flaut  og uproft vi har sett uten at noen har besvimt av forfredelse av den grunn. Vår Staude har over 20 år på baken som både nyhetsjournalist, nyhetsanker, USA-korrespondent og  GMN-programleder. Dama fikk Riksmålsforbundets TV-pris i 2012. For de som bryr seg om sånt.

De revolverintervjuer en drøss mennesker i otta hver bidige dag PÅ GMN! Og stemningen er satt til å være over middels jovial, muntlig og løs. Det er ikke første gangen jeg har måttet hente frem en pute midt i frokosten for å si det mildt. 

 

Intervjuet med Arshad ble desverre alt annet enn jovialt, men vet dere hva? Ikke kom her og si at Vår Staude ikke er jovial. For hver gang jeg er trist og lei ser jeg på dette:
 

 

Skoleuniform til folket!

 

Ser du ikke ut som alle andre er du enkelt og greit mer utsatt for mobbing enn andre. Behovet for å føle tilhørighet blant ungdommer ser ut til å være større enn noen gang. Forskjellen på da jeg var barn og nå, ser ut til at det er ikke rom for flere grupper. Enten var du skater, rocker, goth, sportsidiot, lesenerd, snobb, hippie eller "populær." Det viktigste var at i min storhetstid var det i det minste rom for å skille seg ut. Vi fant alltid en gjeng som tok i mot med åpne armer. Men noen gjorde ikke det. Hvorfor? Det er det store spørsmålet. 

Ting jeg inderlig heier på: SKOLEUNIFORM. Betalt av SCHTATEN. 

Jeg har til sammen brukt kanskje 10.000 kroner på klær til ungen min siden han ble født for over 5 år siden. Han har arvet alt av fetteren sin. Som hadde arvet endel han også. Så kjøper man noen fete fine kule ting inni mellom, så kjøper besteforeldre noe osv. Men i`ll be damned om Mickey skal ha jakke til 10.000 kroner i løpet av barneskolen. Jeg lovpriser the Dark Lord for at jeg ikke har fått en datter. Skoleveske til over 1500 spenn? IT AINT HAPPENING.

Så at en psykolog uttalte at å kjøpe et snowboard til sønnen sin til 10.000 kroner kunne sammenlignes med å kjøpe en veske til datteren sin til samme sum. Men altså.. Etsnowboard er jo en HOBBY! En idrett. Noe sunt og friskt og nevenyttig og gøy. En veske er bare overpriset skinn med et merke på. 

Man kan vel kanskje si at mote også er en "hobby" og at barn som kjører motorcross har langt heftigere utgifter enn ei jente som bare vil ha en knalldyr veske. Eller en jakke. Jeg er stor fan av at barn skal få ting de ønsker seg. Har man råd så er det vel ikke stort som hindrer en i å kjøpe alt gullungen vil ha. Men på skolen synes jeg ikke luksusvarer og luksustrender hører hjemme.

Norske barn tar livet av seg fordi de ikke er som alle andre og blir mobbet og psykisk torturert av sine medelever. Og nå er inngangsbilletten for å "være som alle andre" blitt så stiv at foreldre tar opp forbrukslån for å prøve å sikre at barnet deres får stå i "the golden circle." 

En skoleuniform hadde løst noe av dette. Høres kanskje fremmed ut å uniformere barna sine, men jeg tror at det hadde fulgt med mange positive konsekvenser. Vi må heller ikke  glemme at norske skoleelever scorer pinlig lavt på kunnskapsnivåtester. Vi er i ferd med å bli en nasjon der nesten ingen kan regne matte, barna har talefeil de har funnet på selv og etablert som en del av hverdagsspråket og nesten alt dreier seg om å se ut og passe inn. Jeg vet faktisk ikke helt hva man blir mobbet for i dag jeg, men har inntrykk av at mobbingen er mer brutal og overfladisk enn før. De jeg husker at ble mobbet i barndommen så annerledes ut. Så enkelt var det å sile ut ofrene. Sønnen min på 5 hevdet her forleden at det var ei jente han ikke likte. Da jeg spurte hvorfor sa han at det var fordi hun var den eneste jenta han visste om med kort hår... Han ble satt godt på plass, så håper han forstod. Men ligger det ikke litt i oss da? Å ville være saueflokk? Det er fair enough. Men når det er inngangspris i saueflokken er på mange tusen kroner får jeg lyst til å rive av meg alt håret. Husker en gutt på skolen ble mobbet fordi han var "fattig." Han pantet flasker. Et helvete å få bukt på. Penger trenger ikke gjøre en til et rasshøl. Heller motsatt! Men det jeg synes jeg ser er foreldre uten noe særlig penger som bukker under for et press som er helt latterlig. Its a BAG! Til kids. Om voksne folk unner seg og tar seg råd til noen feiende flotte, deilige luksusprodukter er jo dette helt topp. Men la nå barna betale noe selv da i det minste.

Man kan jo pimpe opp en skoleuniform også. Man kan helt fint ha personlighet og stil, til tross for at man har kleskode på skolen. Man mister ikke seg selv av den grunn, men kanskje man heller føler seg mer lik alle andre. For slik jeg ser det er det enhver ungdoms aller største mål: Å passe inn. Både fysisk og psykisk.